В Херсоні проведено моніторинг боротьби з палінням

моніторинг, тютюн, заборона
Сьогодні світова спільнота відзначає Міжнародний день відмови від куріння.

У м. Херсон було проведено моніторинг виконання законів, які забороняють курити у громадських місцях, рекламувати та стимулювати продаж тютюнових виробів, а також продавати тютюн з рук. Моніторинг показав, що загалом, рівень дотримання заборони на куріння у громадських місцях варіює, залежно від місця. Наприклад, у кафе, барах та ресторанах частка порушень складає 18%. Основні види порушень – куріння кальянів, а от сигарети в приміщеннях не курять. Факти куріння було зафіксовано на території 90% закладів охорони здоров’я, на 40% зупинок громадського транспорту та дитячих майданчиках. Разом з тим, майже в усіх цих місцях було зауважено наявність недопалків під ногами, що свідчить про те, що рівень порушень закону ще вищий. Варто окремо зазначити, що в менше половини закладів громадського харчування (44%), а також на жодній зупинці та жодному дитячому майданчику немає знаку про заборону куріння, хоча наявність таких знаків – пряма вимога закону.

Продаж тютюнових виробів з рук також є проблемою міста. Вуличні торговці продають сигарети поштучно, а також сигарети без акцизних марок (іноземного та українського виробництва).

Усі з досліджених точок продажу (супермаркети, магазини, кіоски) продавали сигарети. В усіх з них сигаретні пачки були розміщені на видноті та оформлені спеціальним чином – розміщені на яскравому фоні, підсвічені, збільшені у розмірах, розміщені на рівні дитячих очей. Відповідно до чинного законодавства, таке розміщення сигаретних пачок не є порушенням, хоча 72% дорослих українців сприймають це саме як рекламу . У 40% місць продажу було помічено стимулювання продажу тютюнових виробів (знижки, акції, продаж сигарет з кількістю понад 20 шт. у пачці, наявність промоутерів тощо). У 60% місць продавали тютюнові вироби для нагрівання (iQOS, glo), а у 40% - нікотиновмісні вироби (VELO); майже усі ці точки продажу мали рекламу цих продуктів. У менш, ніж половині місць було розміщено знаки про заборону продажу тютюнових виробів неповнолітнім.

Моніторинг проведено у м. Херсон у липні 2020 року силами Херсонської міської громадської організації «Асоціація 21 століття» за підтримки Херсонського обласного центру громадського здоров’я та на замовлення ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в межах проекту «Посилення реалізації Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну в Україні» на кошти Міжнародного Фонду із боротьби з туберкульозом та захворюваннями легень (the UNION).




© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон