Валерій Тимошенко: «Херсонщині потрібна медична реформа»

Про це голова постійної комісії Херсонської обласної ради з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Валерій Тимошенко заявив в інтерв'ю херсонським журналістам

Будь-яка реформа в галузі охорони здоров'я це болісна процедура, до якої треба підходити зважено. У тому, що потрібна реформа сумнівів не виникає - для цього є всі передумови. Той стан медицини, який був уже не задовольняє ні населення, ні самих медичних працівників. Змінюються і економічний вектор і економічні напрямки роботи, а от медицина залишається на місці. Згідно Конституції вона передбачена бути безкоштовною для пацієнтів.

Але медична допомога ніколи не була безоплатною. Або держава оплачувала лікування, або якісь інші джерела. Реформа перш за все направлена на оптимізацію використання сил при тому фінансуванні що є. І ними треба розпорядитись так, щоб не зменшити об'єм надання медичної допомоги, а навпаки покращити як її якість, так і доступність.

Зараз у населених пунктах створюються центри первинної медико-санітарної допомоги і в цих закладах повинні працювати сімейні лікарі. На сьогоднішній день є пілотні області, Вінницька, Дніпропетровська, Донецька і місто Київ, де проводиться робота за різними напрямками. Там є своє фінансування, законодавча база для того щоб зацікавити лікарів працювати у цих центрах.

Кадрове питання тут також залишається на першому місці, і програма стимулювання та залучення фахівців для роботи на селі у центрах первинної медико-санітарної допомоги, сподіваємося, допоможе у його вирішенні.

Перший етап реформи – створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. Ідея сама по собі непогана, але як вона буде реалізовуватися і хто буде працювати – це вже інше питання. Перший етап реформування не передбачає у законодавчих документах терміну «дільничні лікарні».

Створено центри до яких входять амбулаторії, фельдшерсько-акушерські пункти. Ці зміни викликали побоювання у населення, адже закрились усі дільничні лікарні. Для того, щоб населення прийняло цю реформу потрібно проводити велику інформативну роботу.

У деяких областях їх просто закрили. У Херсонській області для того, щоб мінімізувати побоювання населення ми створили амбулаторії, де ліжка із дільничних лікарень збереглися під видом ліжок центральних районних лікарень. Що це нам дало? По-перше, ми зберегли ліжка для населення, а по-друге не було скорочення медперсоналу.

Ми проводили бесіди з медичним персоналом, з населенням, з головами сільських рад. Якщо покращиться доступність, покращиться якість надання медичних послуг, то чому б не спробувати?

На Херсонщині пілотним проектом можна назвати місто Скадовськ. Але обов'язково треба, щоб науковці дали оцінку даному проекту. Наскільки ми підготовлені до нього. Залишаються питання ліцензування, захисту персональних даних та законодавча база, яка на сьогоднішній момент не дозволяє у повній мірі цей проект запустити. Там є багато нюансів, але якщо експертиза пройде успішно і буде доведено раціональне зерно програми покращення якості і доступності медичної допомоги можна працювати далі.

«Таврійський край»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон