Сергій Нємцев: Археологія це значна частина мого життя

ХДУ, археологія, Нємцев
Студенти та викладачі Херсонського державного університету завжди відзначалися плідною науковою, методичною та організаційною діяльністю. Вони ніколи не зупиняються на досягнутому і вдало підкорюють нові вершини освітньо-наукового простору. Наші науковці продовжують дивувати своїми успіхами та перемогами. Завдяки старанням та нескінченній роботі таких людей ХДУ є ким пишатися!

Науковець кафедри історії, археології та методики викладання Херсонського державного університету Сергій Нємцев вважає, що археологія – це важлива наука, яка допомагає людству пізнавати минуле.

Цікавість до археології виникла у Сергія Олеговича з початку навчання в університеті. Відтоді його життя наповнилося різноманітними розкопками, знахідками, експедиціями. А згодом він і сам став ініціатором та організатором наукових досліджень.

Сергій Нємцев активно співпрацює зі студентами історико-юридичного факультету. Вони разом вирушають у експедиції та проводять розкопки. Влітку студенти-археологи Херсонського державного університету разом зі своїм наставником зазвичай досліджують городища.

У 2019 році почалися розкопки городища Скелька, яке розташовано біля села Олександрівка. Планується продовжити дослідження вже у 2021 році. Адже через карантинні обмеження проведення розкопок стало неможливим.

«Щороку студенти їздять зі мною в експедиції. Долучаються й науковці, які вже закінчили університет 5-10-15 років тому. Це така велика археологічна родина», – зазначив викладач.

Сергій Нємцев також керує археологічною лабораторією ХДУ. «Усі наші знахідки зберігаються в археологічній лабораторії ХДУ. Саме тут відбувається обробка та дослідження матеріалів останнього польового сезону», - розповідає археолог.

Також Сергій Олегович сподівається, що незабаром на базі лабораторії планується відкриття музею археології ХДУ. Це мрія його і студентів-археологів.

Працівники лабораторії регулярно беруть участь у всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях з проблем археології Північного Причорномор’я та висвітлюють результати розкопок у наукових публікаціях.

У 2020 році Сергій Нємцев спільно з Ганною Батенко, Олегом Бойковим та Галиною Михайленко взяли участь у міжнародному проєкті «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність» (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IPEX) за підтримки Посольства США та Посольства Великої Британії в Україні, в партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією української преси).

Метою участі в проєкті була підтримка процесу розробки та модернізації навчальних програм і модулів підготовки майбутніх педагогів, забезпечення інтегрованих навичок критичного сприйняття інформації в навчальний процес закладу вищої освіти.

Наразі Сергій Нємцев працює над створенням публікацій за матеріалами досліджень 2019 року. Адже написання археологічних статей займає більше двох років.

«Для будь-якої наукової публікації потрібно проводити дослідження. Потім археолог протягом шести місяців пише звіт з великою кількістю ілюстрацій. І лише після цього починає вводити в науковий обіг здобуті результати у вигляді статей», – розповів археолог.

Бажаємо натхнення і подальших успіхів Сергію Нємцеву та його студентам! Сподіваємося, що далі буде набагато більше експедицій, наукових відкриттів та публікацій.
Прес-центр ХДУ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон