Михайло Опанащенко: Палац культури суднобудівників стане першим культурно-мистецьким центром у Херсоні

палац культури, суднобудівники, опанащенко
Не одне десятиріччя псувала своїм виглядом старий центр Херсона будівля Палацу культури суднобудівників. Його можна було назвати болючою раною на серці Херсона, адже колись це місце було своєрідним культурним магнітом міста - тут херсонці збиралися, щоб провести дозвілля, ходили сюди на танці, до театру. Не кажучи вже про історичне значення Палацу.

Збудована у 60-ті роки ХІХ сторіччя для розміщення Міського зібрання, будівля власне зародила суспільне життя Херсона. Тут розміщувалася бібліотека, читальня, був закладений парк. Але основним призначенням завжди була культура.

«Після війни тут діяв український музично-драматичний театр. А потім, коли її віддали під Палац культури суднобудівників, тут репетирували народні театри та ансамблі. І ми ходили сюди на концерти», - згадує пані Любов Тимощук.

У наступні десятиліттся будівля змінювалась не в кращу сторону - зникли красиві архітектурні елементи, були повністю закладені цеглою вікна, фасад облицювали сірою плиткою і Палац став схожий на типову адмінбудівлю радянської епохи.

З тих пір пам’ятка архітектури з кожним роком руйнувалась все більше. Аж доки не потрапила до рук Михайла Опанащенка.

«Мене часто питали, навіщо я викупив фактично вбиту будівлю? Так, вона величезна, і реконструювати її важко та дорого. Але мені як херсонцю, хотілося її відродити. Хочеться повернути їй саме те значення, яке вона і мала - культурного осередку, центру суспільного життя», - зазначає кандидат в мери Херсона.

Наразі у Палаці культури суднобудівників повністю відновили фасад і величезну театральну залу.

«Не можу навіть передати відчуття, коли заходиш у цю будівлю. Я пам’ятаю, як ми приходили сюди танцювати. Це місце для мене - символ моєї молодості, радості, першого кохання. І я пам’ятаю, якою будівля стала потім. Я живу неподалік, отож кожного дня проходила повз Палац і серце обливалось кров’ю. Дуже добре, що нарешті з’явилась людина, яка цінує нашу історію», - зауважує пані Ніна, уважно роздивляючись відреставровану театральну залу.

За словами Михайла Опанащенка, після того, як будівля була викуплена, він провів день відкритих дверей, і всі могли побачити, в якому стані будівля була до початку реставрації.

«І зараз ми вже готові відкрити театральний зал, а найближчим часом зробимо урочисте відкриття всього відновленого культурно-мистецького центру. Тут буде єдиний в Херсоні концерт-хол і комунальний театр», - зазначає Михайло Опанащенко.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон