Іспити приймали у Херсоні, а здавали у Криму

Крим, іспити, ХДУ
Скептики сумнівалися, що випускники шкіл Криму, котрі вступали до вишів Херсонщини вже після окупації півострова, потягнуть навчальну програму у материкових вишах.

Адже якість освіти у "путінському раю" невпинно погіршується, та й про вивчення української мови, історії, літератури там рішуче забули. Та ось на факультеті філології та журналістики Херсонського державного університету склали державні іспити здобувачі вищої освіти ступеня "бакалавр" двоє молодих кримців - Ангеліна та Ісмаїл. Цілком успішно!

Ангеліна - із Судака, Ісмаїл - із селища Первомайського, вони досі мешкають в АРК. Вступали до ХДУ у 2015-2016 роках - мабуть, для України найважчих. Для складання іспитів їм навіть перетинати адміністративну межу зараз не треба: спілкувалися з екзаменаційною комісією дистанційно, за допомогою електронної платформи Zoom (перебіг іспиту записували на відео для контролю).

Автор цих рядків був присутній у цей час, як незалежний спостерігач. Тому можу засвідчити, що й Ангеліна, й Ісмаїл не просто розуміли питання й відповідали на них, а вільно володіли, ба навіть вишукано володіли українською. Вони зналися на минулому та сучасності української періодичної преси та радіо, навіть принагідно посилалися на її нинішніх дослідників. Представлені наукові роботи з історії журналістики на Херсонщині також відзначалися свіжістю й оригінальністю.

Голова екзаменаційної комісії, заслужений журналіст України Анатолій Жупина визначив, що рівень знань кримці показали досить високий, тож за іспити обидва бакалаври отримали "добре". Таких репортерів місцеві редакції вже зараз "з руками відірвали б". Та в Криму обидва студенти за майбутнім фахом не працюють. Адже український диплом у провладних медіа, м'яко кажучи, не вітають.

Тож Ангеліна, з якою автор цих рядків також мав змогу поспілкуватися через Zoom, не приховувала, що з малої батьківщини хоче виїжджати - але тільки не до Росії. Та й Ісмаїл нині планує далі залишитися в ХДУ, аби вивчитися на магістра.

Таке рішення у виші, до речі, лише вітають. Ректор Херсонського державного університету професор Олександр Співаковський зауважує: "У нас нині навчаються 52 студенти з окупованого Криму. Вступили через освітній центр "Крим-Україна". До них - жодних нарікань. Зазвичай це дуже цілеспрямовані, талановиті й енергійні юнаки та дівчата.

Вони не байдикують, лекцій та семінарів не пропускають без дуже поважних причин. Адже розуміють: ті знання та професійні навички, які вони отримують в університеті, - це запорука, причому багато в кого єдина, успішної кар'єри в Україні, чи в будь-якій іншій європейській державі. Адже Україна - це Європа".

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Фото автора.
На знімку: члени екзаменаційної комісії ХДУ дистанційно приймають іспит у молодих кримців.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон