Як у Херсоні працює лінія із сортування сміття

лінія сортування, підприємство, Дудка
Вже місяць як у Херсоні працює така приватна ініціатива, як лінія із сортування сміття. Підприємство, кажуть його засновники, ставить за мету розвантажити міський полігон твердих побутових відходів.

Генеральний директор підприємства Сергій Дудка каже, що за цей місяць у смітті знайшли багато шкідливих речей: "Відбираємо дуже багато шкідливих речей. Це і акумулятори, і батарейки, і лампочки, електроніка. Ці речі забруднюють навколишнє середовище. Відбір цих речей зараз відбувається за нашої власної ініціативи. Це не приносить прибутку. Тому сподіваємося на співпрацю з міським головою, депутатський корпусом".

За місяць роботи тут відсортували близько 10 кг батарейок, продовжує Сергій Дудка. У смітті, яке звозять з усього міста, і пластикові пляшки, і скло, і тетрапаки. Викидають як непотріб і неочікувані речі, розповідає керівник сміттєпереробного підприємства. Він розповів, що знахідки найрізноманітніші: від грошей, також цілі речі, які люди чомусь викидають. Знайшли нову автомагнітолу - співробітник забрав її собі, також регулярно знаходять майже нове взуття чи одежу.

Ця лінія із сортування сміття – власна розробка, на базі тих, які використовують зараз у світі, говорить генеральний директор підприємства із сортування сміття Сергій Дудка: "Барабан потрібен для того, щоб розірвати пакети, тому що більша частина відходів знаходиться у пакетах. Щоб це розірвати і зробити рівномірним цей процес, використовується барабан. Далі воно потрапляє на лінію і після цього у сортувальний цех. В сортувальному цеху є спеціальні контейнери, які знаходяться на 1-му поверсі і сортувальники відправляють в відділення свій вид сировини, заповняють ці контейнери".

Комерційний директор підприємства із сортування сміття Віталій Ковба розповідає – люди в Україні поки не навчилися правильно сортувати сміття: "Багато сировини йде забрудненою. Це впливає на те, що переробні заводи не хочуть брати сировину. У нас в країні треба розвивати культуру сортування, щоб люди самі вдома сортували, як в Європі. Тоді вона буде більш цінною, більше буде її перероблятися, менше буде йти на звалище, що відповідно, буде впливати на екологію".


За матеріалами Суспільне.Херсон

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон