Херсон заполонили веселкові квіти

Херсон, веселкові квіти, Олена Піменова
Кажуть, що високосний рік багатий на не дуже приємні події. Нинішній 2020, на жаль, доводить це припущення…

Всесвітня пандемія зачинила ледь не всю планету по домівках. І це важко, адже як можна всидіти вдома, коли за вікном природа оживає і починає квітнути ледь не усіма кольорами райдуги!

Цьогоріч у Херсоні особливо кидаються в око півники, які заполонили ледь не всі прибудинкові клумби. Фіолетові, бордові, білі, жовті, двокольорові. Милуєшся ними і навіть не помічаєш не такого вже ласкавого травня та насуплених хмаринок.

Як цю квітку лише не називають! Ірис, півник, мечик, коситень, косатень, голубчик, шабельник. Налічується більше 200 сортів ірису. Що цікаво – у природі не існує суто червоного півника, бо у рослини відсутній такий ген.

Назва іриса пов'язана з веселкою: саме так в грецькій міфології звали богиню цього явища природи. За іншою легендою, після того як Прометей дав людям вогонь, у небі з’явилась веселка. Потім вона розсипалась на друзки і розлетілась по світу, перетворившись на яскраві квіти.

Ірису привласнюють різні значення, залежно від його забарвлення. Так, жовті означають пристрасть, білі - невинність, блакитні - вірність, фіолетові - мудрість. Ну, а сама рослина, без прив'язки до відтінку кольорів, символізує красномовство.

До речі, італійське місто Флоренція завдячує своїй назві саме ірисам, які рясно росли навколо. У Європі королівським символом вважалась квітка лілії. Проте пішов цей геральдичний символ зовсім не від лілії, а від іриса. Це і є його стилізованим зображенням.

Херсонці люблять цю квітку за яскраві кольори, невибагливість та за те, що добре розростається. Чим однозначно прикрашає наше південне місто. Чудово, коли краса поруч і вона схожа на веселку!

Олена ПІМЕНОВА
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон