Відбулась чергова сесія Херсонської обласної ради

Херсон, сесія, обласна рада
Сьогодні, 29 травня, під головуванням Владислава Мангера, розпочалось засідання чергової ХХХV сесії Херсонської обласної ради VІІ скликання. У ході пленарного засідання депутати розглянули 59 питань порядку денного.

Під час сьогоднішнього пленарного засідання чергової сесії депутати погодили програму розвитку рибного господарства на 2020-2022 роки. Її головна мета – забезпечення сталого розвитку рибного господарства, збереження та збільшення запасів промислових видів риб, впровадження комплексних заходів з підвищення продуктивності водойм та виведення рибної галузі “з тіні”.

Основними цілями програми є вжиття заходів щодо створення в області потужної рибної індустрії для забезпечення нормальної життєдіяльності населення, з урахуванням його потреб у якісних рибопродуктах, екологізація галузі рибного господарства, збільшення обсягів виробництва продукції з високою доданою вартістю, попередження виникнення і боротьба з незаконним, непідзвітним і неконтрольованим рибальством. Загальний обсяг фінансування програми складає 18150 тис. гривень, у тому числі кошти обласного бюджету в сумі 2650 тис. гривень.

Крім того, обласна рада затвердила звіт про виконання обласного бюджету за 2019 рік, звіт про виконання обласного бюджету за І квартал 2020 року, внесла зміни до бюджету та до деяких обласних програм – програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Херсонської обласної ради на 2020 – 2021 роки; програми запобігання виникненню та ліквідації надзвичайних ситуацій (аварій) і оперативного реагування на них у Херсонській області на 2016 – 2020 роки, програми соціального захисту людей похилого віку, осіб з інвалідністю, підтримки сім’ї, утвердження гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на 2020 – 2024 роки тощо.
Також облрада передала до комунальної власності місцевих рад Херсонщини 24 комплекти телемедичного обладнання вартістю 2,63 млн гривень. Дане обладнання було придбане за рахунок державного бюджету, а отримають його 16 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, серед яких – заклади Борозенської, Зеленопідської та Любимівської об’єднаних територіальних громад тощо.

Крім того, депутати погодили рішення про передачу трьом місцевим радам – Херсонській міській раді, Новокаховській міській раді та Олешківській районній раді – три комплекти пристроїв для програвання компакт-дисків із звуковим записом. Дані комплекти складаються мікросистем Mystery Electronics у загальній кількості 24 одиниці.

Вони були придбані за рахунок субвенції з державного бюджету, а їхня вартість склала 40,8 тис. гривень. Вказані мікросистеми будуть використовуватися для підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов у 7 закладах загальної середньої освіти, які розташовані на території вказаних вище місцевих рад.

Депутати Херсонської обласної ради VІІ скликання підтримали звернення до Кабінету Міністрів України щодо прискорення процедури прийняття Порядку передачі в оренду державного та комунального майна.

Нагадаємо, 1 лютого 2020 року набрав чинності Закон України «Про оренду державного та комунального майна». Проте Кабмін досі не затвердив Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, включаючи особливості передачі його в оренду – проведення ефективних, прозорих аукціонів, що забезпечить збільшення надходжень до державного та місцевого бюджетів. Відсутність такого Порядку унеможливлює укладення нових договорів оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області.

Так, з дня набрання чинності Законом до Херсонської обласної ради надійшло 15 звернень фізичних та юридичних осіб щодо укладання нових договорів оренди комунального майна. Через відсутність вищезазначеного Порядку обласна рада вимушена відмовляти заявникам, що призводить до недоотримання обласним бюджетом надходжень за рахунок перерахування орендної плати. У свою чергу, це призводить до неможливості фінансування стратегічно важливих сфер суспільного життя – медицини, освіти, соціального захисту тощо.

Тож, депутати облради звернулися до Кабміну з проханням терміново вирішити питання прийняття Порядку, аби в подальшому мати можливість здійснювати процедури передачі комунального майна в оренду у відповідності до нового законодавства.

Херсонська обласна рада за ініціативи голови Владислава Мангера продовжує реалізацію заходів, які направлені на боротьбу з онкологічними захворюваннями. Одним із найголовніших рушіїв вирішення вказаного питання є покращення матеріально-технічної бази профільного лікувального закладу – комунального некомерційного підприємства (КНП) «Херсонський обласний онкологічний диспансер» Херсонської обласної ради. Зважаючи на серйозність проблеми з захворюваністю на рак та беручи до уваги той факт, що обласний бюджет має дуже багато напрямків видатків, керівництво облради та онкодиспансеру постійно працюють над пошуком нових шляхів для фінансування потреб вказаного вище закладу.

Під час сьогоднішнього пленарного засідання сесії Херсонської обласної ради було затверджено текст п’ятисторонньої Угоди про передачу коштів позики. Вказаний документ було підписано 28 грудня 2019 року між Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку громад та територій України, Херсонською обласною радою, Департаментом охорони здоров’я Херсонської обласної державної адміністрацією та комунальним закладом Херсонської обласної ради «Херсонський обласний онкологічний диспансер». Від облради підписантом угоди виступив особисто голова – Владислав Мангер. Документ передбачає передачу вказаному закладу позики на безповоротній основі у розмірі до 30,3 млн гривень.

Дані кошти буде витрачено на реалізацію важливого проєкту – технічне переоснащення радіологічного відділення №2 КНП «Херсонський обласний онкологічний диспансер». Виділення коштів відбувається в рамках проєкту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України», який був започаткований у кінці 2014 року на основі фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Крім того, на сьогоднішньому засіданні депутати погодили КНП «Херсонський обласний онкологічний диспансер» Херсонської обласної ради можливість взяття в оренду лабораторного обладнання для проведення гематологічних та біохімічних досліджень. Мова йде про гематологічний аналізатор DF 50 (розмір орендної плати – 1 грн 20 коп. на рік з урахуванням ПДВ) та біохімічний аналізатор Cobas c 311 (розмір орендної плати – 14400 грн на рік з урахуванням ПДВ). Орендодавцями вказаного обладнання виступають ТОВ «Діалог Діагностикс» і ТОВ «Орієнт діагностик» відповідно.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон