Херсонщина у лідерах з виробництва ягід

ягоди, дідер, область
Яких лише свят не вигадують по всьому світу. Ось, наприклад, сьогодні - 27 травня відзначають День сміливих рішень, День винаходу шпрот і Всесвітній день розсіяного склерозу.

А ще – Міжнародний день полуниці. Почали відзначати його в Німеччині два десятиліття тому.

А ви знали, що окрім червоної, існує ще й біла полуниця? Вона з'явилася в середині 18 століття в результаті схрещування різних сортів дикої полуниці. Зараз цей вид загублений, а сучасна біла полуниця - гібрид червоної полуниці та ананаса.

А у Новому Орлеані можна спробувати найдорожчу страву з полуниці. Вона обійдеться в 1,4 мільйона доларів. Полуниця подається з кремом, прикрашається листочками м'яти і каблучкою з майже 5-каратним рожевим діамантом.

В Україні полуниця також вважається «царицею ягід». У середньому щорічно Україна збирає більше 56-62 тис.т цієї солодкої ягоди. Такі дані наводить Держстат України. Приблизно стільки ж ягоди збирає Греція, яка є головним постачальником полуниці в Україну.

Особливістю українського ринку залишається досить велике внутрішнє споживання полуниці і дуже малий річний обсяг експорту – 1,2-2 тис. тон. Для порівняння, виробники в Греції на експорт відправляють більше половини всього зібраного врожаю.

За даними Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ХОДА, на Херсонщині полуницю також люблять і активно вирощують. Сільськогосподарські підприємства займаються вирощуванням цієї ягоди на 250 га. Найбільші площі (120 га) розташовані в Олешківському районі.

До речі, наша область може ще дечим похвалитись. Херсонщина входить до п’ятірки областей-лідерів з виробництва ягід з відкритого ґрунту.

Сам рейтинг виглядає так:

1. Вінницька область — у середньому 18 000 т;
2.Одеська — у середньому 5 000 т;
3.Волинська — у середньому 4000 т;
4. Херсонська — у середньому 3 700 т;
5.Львівська — у середньому 3 500 т.

А ви, шановні любителі солоденького, будете святкувати День полуниці?

Олена ПІМЕНОВА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон