У Херсоні обговорили нові тарифи на воду

Херсон, тарифи, вода
Сьогодні, 26 травня у Херсонському водоканалі відбулися громадські обговорення щодо встановлення тарифу на водопостачання та водовідведення у 2021 році.

«Обговорення тарифу на воду відбувається зараз, бо до 1 червня водоканал має надати розрахунки тарифу регулятору – це національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, - прокоментувала заступниця директора МКП «Херсонводоканал» з економіки та фінансів Херсонського міськводоканалу Оксана Білоус.

- Нашим підприємством спочатку року здійснювалися планові розрахунки. Складено всі обґрунтування, сформовані всі документи для того, щоб направити їх вчасно до ліцензіата. Для чого це робиться? Щоб регулятор мав можливість все перевірити і у наступному році затвердити нам економічно обґрунтовані тарифи".
Участь у громадських обговореннях через карантин взяла обмежена кількість людей, усі вони реєструвалися. Серед учасників - переважно голови ОСББ, які представляють думки мешканців своїх будинків.

"Голови ОСББ – саме ті люди, які представляють мешканців багатоквартирних будинків. Я бачу і своїх колег, які приходять, щоб дізнатися, яким чином буде підвищуватися тариф на воду. І якість води вона взагалі потребує більшої уваги, тому що більшість, наприклад, в моєму ОСББ на Шуменському, вони купують воду.

Виходить, що ми і купуємо питну воду і ще сплачуємо за ту воду, яку нам постачають. Нам дуже хочеться, щоб вода була і якісна, і за доступною ціною", - говорить головна координаторка громадської організації «Рух розвитку ОСББ» Катерина Альохіна.

Щодо структури тарифу, який пропонують у міськводоканалі на 2021 рік, найбільша складова – оплата праці – 43% закладено у тариф на водопостачання та 53% - водовідведення, 25% і 19% - електроенергія, близько 14% - податки та ЄСВ. На амортизацію передбачено 4 %, тому значного поліпшення якості води не буде. Загалом 2021 року, за словами заступниці директора водоканалу, тариф на водопостачання та водовідведення може зрости на 17,6% до 29 гривень 20 копійок. Наразі він становить менше 25 гривень.

"Буде перевірятися абсолютна кожна стаття витрат, починаючи від ремонтів, амортизації і закінчуючи олівцями, це все буде дуже прозоро і досліджено. Коли ми підходили до розрахунків, ми звісно відчуваємо свою відповідальність в цьому плані", - розповідає заступниця директора з економіки та фінансів Херсонського міськводоканалу Оксана Білоус.

Анжела Тарасенко, яка представляє ОСББ «Лавреньова 21» каже, що мешканці її будинку обурені можливим підвищенням тарифу, більше того, чинний тариф теж вважають завищеним: "Ми вважаємо, що підвищення тарифу зараз не актуальне, тому що при діючому тарифі багато заборгованостей, а , якщо його підвищити, буде ще гірше.

Чому це обурює мешканців? Якби з крану текла питна вода, та, яку можна вживати, можливо такого обурення не було б. оскільки, ми всі купляємо питну воду і в нас виходять подвійні проплати, то ми вважаємо, що підвищення не має під собою ніякої основи. Міськводоканал вкладає у тариф підвищення заробітних плат своїм працівникам. А ми не знаємо, якою вона буде у 2021 році".


Тариф, який обговорювали на громадських слуханнях Оксана Білоус називає плановим і говорить - остаточне рішення за регулятором.

За матеріалами Суспільний.Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон