Журналісти районних газет Херсонщини бояться втратити джерела для існування

газети, районки, гроші
Адже райради та райдержадміністрації після радикального скорочення кількості районів (з вісімнадцяти до трьох) підуть у небуття. А об'єднаним територіальним громадам, котрі "варяться у власному соку", районна трибуна виявиться не потрібною. Та досвід одного з найвіддаленіших районів краю - Чаплинського - доводить, що це не так.

Власне кажучи, цей район як адміністративно-територіальна одиниця уже втратив актуальність. Усі без винятку його населені пункти "розійшлися" по чотирьох ОТГ: Чаплинській, Присиваській, Асканійській і Хрестівській. І тут виявилося, що справи сусідів як цікавили об'єднані громади, так і цікавлять. Тому й місцеве роздержавлене видання "Голос Таврії" аж ніяк не втратило актуальності - хоча й не для всіх.

- З чотирьох ОТГ три, за винятком Хрестіської, не тільки продовжили, а й нарощують співпрацю із "районкою". Вони діляться своїми здобутками у процесі децентралізації, способами наповнення бюджету, розвитком медичного сервісу в селах, новими проектами у галузі туризму. Останнє дуже важливо: у наших чотирьох громадах тільки Присиваська, де взялися розвивати туризм, змогла виконати й перевиконати бюджетні показники, - розповідає редактор "Голосу Таврії" Ірина Терлецька. - Але для нашого невеличкого редакційного колективу не менш актуально і те, що ОТГ готові оплачувати розміщення інформаційних матеріалів. Для цього не вважають за потрібне навіть укладати договори - переказують гроші за актами виконаних робіт. Ці транші є третиною наших доходів. Їх вистачає на оплату "комуналки", друк газети й її доставку читачам.

Прикметно, що через скорочення ділової активності в карантин обсяги комерційної реклами у "районки" впали наполовину. А от об'єднані територіальні громади на Чаплинщині обсягів оплачуваної інформації не зменшили. Виходить, що газета популяризує досвід виживання громад, а громади допомагають вижити газеті - корисний симбіоз дає надію на майбутнє.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

На знімку: редактор районної газети "Голос Таврії" Ірина Терлецька.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон