Пішов з життя Почесний громадянин Херсона, що звільняв від нацистів Херсонщину

тихонов, крим, херсон, почесний громадянин

Зовсім трошки не дожив визволитель Херсонщини і Криму, Почесний громадянин Херсона Ігор Тихонов, до річниці перемоги над нацизмом. Останнім часом він був прикутий до ліжка.

У 2017 році Ігор Олексійович став Почесним громадянином Херсона за мужність, виявлену під час звільнення Херсона та Криму під час Другої світової війни, плідну освітню та просвітницьку діяльність, літературну творчість, яка висвітлює події Другої світової війни на Херсонщині та в Криму. До чергової річниці перемоги над нацистами, до якої він мав пряме відношення, Герой не дожив зовсім трошки.

Визволитель Криму і Херсонщини

Ігор Олексійович народився 31 липня 1924 року в Херсоні. Пережив Голодомор 1932 — 1933 років у Херсоні. Був справжнім відмінником у школі — закінчив 15-ту школу міста Херсона.

У 1943 році, тікаючи від переслідувань загарбників, пішки перетнув лінію фронту та вступив до лав Червоної Армії. Брав участь у звільненні Херсонщини: Широкине, Чорнянка, Основа, Дніпряни (Британи), Кринки, Дар’ївка, Львово. Двічі форсував Дніпро, а також Сиваш, де був поранений, і після лікування в медсанбаті (с.Строганівка) був направлений в іншу військову частину: 1328 стрілецький полк 315 стрілецької дивізії IV українського фронту.

8 квітня 1944 року штурмував Перекоп, звільняв Армянськ, Бахчисарай, Севастополь.

У 1945 році за станом здоров’я демобілізувався. У цьому ж році працював у Скадовську в райпобуткомбінаті і закінчував екстерном 9-10 класи. З 1947 по 1950 роки працював у Херсоні в органах Херсонського обласного УМВС оперативником по боротьбі зі злочинництвом і репортації румун.

З 1961 по 1965 роки Ігор Тихонов працював старшим вихователем Чорнобаївської школи-інтернату. З 1965 по 1972 роки працював директором цієї школи. З 1972 року по 1984 роки працював директором Херсонської школи № 17.

У віці 60 років вийшов на пенсію. Був депутатом місцевої ради та займався громадською роботою. Майже до останніх днів Ігор Олексійович продовжував писати, видав книгу спогадів про війну і про Херсон «Херсон - Севастополь». Незважаючи на прикутість до ліжка та втрату зору, щиро ділився своїми думками із читачами у своїх творах, які йому допомагали писати. До останнього — поки міг рухатись — зустрічався з молоддю, розповідав про роки війни.

Ігор Тихонов у 2015 році на зустрічі зі студентами Фото ХДУ

Почесний громадянин Херсона

У 2017 році — одразу після вручення звання Почесного громадянина Херсона — І у Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова презентували книгу Ігоря Олексійовича «Дива в моєму житті», видавати яку йому допомагали відомі у Херсоні подружжя Лозових — Тетяна і Максим — та відома журналістка Ірина Євстаф'єва.

Максим Лозовий на презентації книги Ігоря Тихонова Фото бібліотеки ім. Лавреньова

Ігор Тихонов працював над новою книжкою спогадів. Поруч із ним майже весь час були подружжя Лозових та Ірина Євстаф'єва, допомагали соціальні служби та студенти-волонтери. Вони ж записували та редагували спогади Ігоря Олексійовича.

Ігоря Тихонова поховали, як він і хотів: поруч із дружиною.

Ми висловлюємо щирі співчуття близьким Ігоря Тихонова. Пам'ять про його світлі справи житиме.

Кавун City

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон