В Херсонському краєзнавчому музеї провели історичний ексурс до Дня перемоги

капітуляція, друга світова війна, німеччина

До Дня пам'яті та примирення та до Дня перемоги Херсонський обласний краєзнавчий музей запропонував невеличкий історичний онлайн-екскурс.

75 років вже минуло з того часу, коли пролунав салют, що сповістив світу про Велику Перемогу над нацизмом, над так званою «коричневою чумою». За божевільні ідеї одержимих вождів, людство завжди розплачувалось неймовірними стражданнями і нечуваними втратами.

Ціна Другої світової війни, по різним оцінкам фахівців, близько 60 мільйонів життів. До цієї цифри додані й ті люди, що отримали поранення або захворювання на війні, а загинули вже після її закінчення. Це дуже страшна ціна, вона зробила людство бідніше на 60 мільйонів неповторних життів.

Ще йшов вогняний 1943 рік, ще тільки наближався корінний перелом у війні, а ідея капітуляції Німеччини вже була оприлюднена на конференції у Касабланці 13 січня 1943 р. Проект тексту капітуляції з січня 1944 року розробляла Європейська Консультативна комісія. Це були «Умови капітуляції Німеччини», текст якої було узгоджено главами союзних урядів.

Але коли 4-5 травня 1945 року питання про капітуляцію постало практично, в союзному штабі не скористалися цим документом. Було розроблено короткий текст, суто військовий, який і був підписаний.

Короткий варіант тексту про капітуляцію був розроблений полковником Філлімором і офіцерами союзного оточення головнокомандуючого Д.Ейзенхауера. Він містив статтю 4, яка передбачала можливість заміни цього акту «іншим генеральним документом про капітуляцію, укладеним Об’єднаними Націями або від їхнього імені».

До підписання загальної капітуляції Німеччини було підписано ряд часткових капітуляцій військових з’єднань Третього Рейху. Так, 29 квітня 1945 року було підписано акт про капітуляцію групи армій «С» в Італії. 2 травня 1945 року перед Червоною Армією капітулював берлінський гарнізон під командуванням Г.Вейдлінга. 4 травня 1945 року головнокомандувач німецьких ВМС генерал-адмірал фон Фрідебург підписав акт про капітуляцію всіх німецьких збройних сил у Голландії, Данії, Шлезвіг-Гольштейні та Північно-Західній Німеччині.

5 травня 1945 року перед американським генералом Д.Деверсом капітулював генерал піхоти Ф.Шульц, який командував групою армій «G», що діяла в Баварії та Західній Австрії. Але на півдні у Рейху ще залишались великі групи армій «Центр» та «Австрія».

В Берліні прапор Перемоги було встановлено 1 травня 1945 року на будинку Рейхстагу.

Малюнки Івана Батько, уродженця Херсонщини, учасника Другої Світової війни з колекції музею.



© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон