Поради від херсонської Держпродспоживслужби: Як правильно харчуватися під час карантину

харчування, карантин, обмеження
Карантинні обмеження, які ввели по всій країні, змінили життя кожної родини. Наприклад, дуже багато людей почали працювати не в офісах, а вдома.

Відповідно, знизилась фізична активність, зросла вірогідність переїдання, що може вплинути на здоров'я та загальну ефективність роботи.

В ГУ Держпродспоживслужби підготували корисні поради що придбати для меню та як правильно харчуватися, працюючи вдома:

1. Дотримуйтеся графіку
Побудуйте для себе графік, як у звичайний робочий день – з обідом та кількома невеликими перервами. Краще відмовитися від нерегулярних перекусів, які можуть бути шкідливими для шлунку та відволікати від роботи. Найважливіший прийом їжі – це сніданок, він повинен бути максимально ситним.

2. Їжте подалі від робочого місця
Може здатися, що пообідавши за робочим місцем, зможете швидше закінчити робочі справи. Але така схема рідко спрацьовує! Справ завжди буває вдосталь, а от без коротких перерв продуктивність буде лише знижуватися. Саме тому, краще обідати не у робочій зоні, та обмежити використання гаджетів у цей час.

3. Контролюйте кількість кофеїну
Кава – постійний супутник тих, хто мріє залишатися активним протягом дня.
Але кофеїн не завжди працює так, як нам потрібно. Найкращий час для філіжанки кави – 9-11 година ранку. Тоді кофеїн не перериває природний цикл сну, викликаючи викид адреналіну. Крім того, варто взяти до уваги, що звичайна вода також може привести організм у тонус. До того ж, пиття води пригнічує голод.

4. Підготуйте здорові перекуси
Найперше, потрібно визначитися – ви голодні, чи відчуваєте негативні емоції, які провокують з'їсти щось смачненьке і калорійне. Якщо справа в голоді, овочі, фрукти, горіхи, смузі – чудова альтернатива для перекусу.

5. Ведіть щоденник харчування
Це рекомендація на перші пори. Щоб сформувати комфортний графік харчування, потрібно вивчити особливості свого організму. Щоденник допоможе зрозуміти, в який період дня ви найбільш енергійні. Відповідно, зможете відкоригувати свій раціон.

Традиційно під час надзвичайних ситуацій, всі починають скуповувати базові продукти типу різноманітних круп. Але це не означає, що в період карантину потрібно їсти лише прісну та нудну їжу. Хочемо поділитися списком корисних продуктів, які схвалені дієтологом та які необхідно закупити на період карантину для своїх членів сім'ї щоб насолоджуватися великим різноманіттям страв з високим вмістом потрібних речовин, які допоможуть почувати себе комфортно і піклуватися про здорове самопочуття.

Зерно, насіння та макаронні вироби - це одні з найдоступніших інгредієнтів, які можна додати до будь-якої страви. Кожен з них достатньо бюджетний і може довго зберігатися. Використовуючи білий або коричневий рис, гречку, вівсянку та кіноа, яка є справжнім джерелом енергії, можна створити кілька смачних страв. Крім того, це вуглеводи, сповнені клітковини, які можуть створити ситну страву разом із порцією білка та овочів.

Бобові також можуть стати компонентами ситної вечері. Мова йде про нут, квасолю, сочевицю, горох та інші подібні компоненти. Вони забезпечуть організм білком, складними вуглеводами, вітамінами і мінералами, які допоможуть почуватися енергійно протягом дня. Ці продукти також знижують артеріальний тиск та рівень холестерину.

Цибуля та часник – це два здорові продукти, які варто включити до вашого раціону. Їх можна додавати до різних страв. Цибуля може залишатися свіжою протягом місяця, а часник – більше трьох місяців.

Під час покупок не забувайте про трави та спеції, щоб зробити щоденне харчування більш цікавим та смачним. Спеція орегано відома як сильний антисептик, він ідеально підходить до рибних та італійських страв. До суміші спецій можна також додати каєнський перець із засушених стручків чилі. Він допомагає організму виробити соляну кислоту, яка також покращує травлення та засвоєння білка.
М'яту можна вживати і як чай, або в стравах з овочів та баранини.

Шавлію часто використовують як засіб від респіраторних інфекцій. Масла шавлії мають в’яжучі, антисептичні та подразнюючі властивості, допомагаючи послабити застій, лікувати кашель та заспокоїти ангіну. Ви можете ароматизувати цією спецією м'ясо, печеня та овочі.
Розмарин – це протизапальна та відновлююча рослина, яка має заспокійливу дію на нерви. Він чудово поєднується зі смаженими овочами та м'ясними стравами в духовці.

Також візьміть трохи імбиру, оскільки він допомагає людям з поганим кровопостачанням та стимулює циркуляцію по організму. Імбир корисний, якщо у вас спостерігається лихоманка, оскільки він викликає пітливість, працюючи на охолодження температури тіла.

Консерви та яйця. Хоча свіжий продукт більш корисний для організму, консерви можуть зекономити час для приготування та довше зберігатися. Корисно мати рибні консерви, включаючи тунець, сардини та анчоуси, а також консервовані помідори, які можна додавати до макаронів, рагу чи супів. Також на час карантину варто запастися яйцями, оскільки вони є чудовим джерелом білка з малою кількістю калорій.

Молочні продукти. Звичайне молоко має здатність швидко псуватися, тому краще запастись рослинним молоком із довготривалим терміном придатності. Підійде натуральне горіхове молоком, вівсяне, кокосове чи рисове. Всіх їх можна додавати додати до сніданку з мюслі або каші. Крім того, кокосове молоко можна використовувати під час приготування супів, запіканки, рагу, або соусу для заливки м'яса.

Овочі. Деякі овочі можуть довше залишатись свіжими у вашій коморі. Їх потрібно зберігати у прохолодному сухому місці разом з часником і цибулею. Крім того, можна використовувати заморожені суміші овочів.

М'ясо, риба та птиця. Не варто економити, якщо ви їсте червоне м'ясо, курку чи рибу, адже їх можна спокійно зберігати у морозилці. Виберіть свіжу яловичину, баранину, фарш, курку та рибу, залежно від потреб та уподобань вашої родини, і покладіть їх у морозильну камеру.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

© 2008 - 2025 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон