Херсонський завод карданних валів: хто маніпулює цифрами та обманює робітників?

завод карданних валів обман робітники
614 мільйонів гривень – сума боргів Заводу карданних валів перед більше ніж десятком різних кредиторів. Усі ці борги підтверджені, перепровірені, пройшли усі господарські суди й, врешті-решт, призвели до банкрутства ЗКВ та продажу всього майна заводу з торгів.

Ми можемо сперечатися й аргументовано доводити, що борги ці штучні, бо основна частина боргу ПрАТ «Херсонський завод карданних валів» (основний бенефіціарний власник олігарх Костянтин Жеваго) перед банком «Фінанси і кредит» (основний бенефіціарний власник олігарх Костянтин Жеваго).

Це дійсно перекладання грошей з лівого кармана в правий. Але юридично завод гроші брав і в який офшор їх далі вивів Жеваго – питання до нього та до ДБР.

Костянтин Жеваго

Державне бюро розслідувань на це питання частково відповіло й звинувачує Жеваго у причетності до злочинної схеми з розтрати 2,5 мільярдів гривень банку «Фінанси та Кредит». Тож саме Жеваго в першу чергу треба звинувачувати у зникненні ще одного промислового гіганту з мапи Херсона.

Але хто вклав у голови робітникам ТОВ «Машинобудівна комплектація», які гордо називають себе «ми – заводчани!», що вартість ЗКВ – 614 мільйонів гривень? І для чого?

Насправді ж ніякої оціночної вартості цілісного майнового комплексу ПрАТ «Херсонський завод карданних валів» не існує. І засновникам та керівництву «Маш.коплектації» (ТОВ має 1 тисячу гривень статутного фонду та орендує на заводі 0,03% площі) це добре відомо.


Тому реальна вартість ЗКВ й визначалася відкритими торгами. Таких торгів було три. На перших за 614 мільйонів завод ніхто не купив. На других вартість лоту зменшили на 20%, але покупців теж не знайшлось. Потім були призначені другі повторні торги. Лот знову подешевшав на 20% до 393 мільйонів гривень і далі (так за правилами) торги пішли на пониження. Вартість придбання впала до 3,6 мільйонів і лише тоді двоє учасників торгів зацікавилися придбанням.

Оголошення на сайті Мінюсту


Багато це чи мало? По перше, більше ніхто не запропонував. По друге, уявити собі, що на торгах вишукалася черга бажаючих, які б хотіли викинути сотні мільйонів на погашення боргів Жеваго, - неможливо! Адже вся ця сума піде кредиторам. І не важливо, за скільки б купили завод – за 5, 50 або 500 мільйонів – жодна копійка ні трудовому колективу «Маш.комплектації», ні на виробництво, ні на інвестиції не потрапить.

Між сумами 614 мільйонів та 11,8 мільйонів гривень немає жодного зв’язку, ці суми одна від одної ніяк не залежать. І всі, хто стверджує, що завод купили за 2% від його вартості просто обманюють людей, намагаючись на проблемах простих роботяг отримати собі політичні бонуси.

За матеріалами ТРК «Херсон плюс»

P.S. Надалі вас чекає репортаж з заводу і ми відповімо на запитання:

1. Чи вивозять устаткування заводу на металобрухт?

2. Що далі буде із заводом?

3. Які плани у нового власника на цю територію і весь комплекс?

4. Чи є реальні інвестори й що вони хочуть розвивати?
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон