В Херсоні відкрилася виставка авторських ляльок

ляльки,бібліотека,виставка
У відділі мистецтв Херсонської обласної наукової універсальної бібліотеки імені Олеся Гончара експонована виставка казкових за красою ляльок – витворів мистецтва. Вони створені руками херсонських майстринь: Наталії Коваленко, Ольги Степанової, Тетяни Курсакової, Оксани Наливайко (Роксана), Юлії Логачової.


На виставці також представлені книги, яв яких представлені проекти ляльок, описані основні технічні прийоми їх виконання. Для кожної моделі наводяться викрійки й шаблони, даються корисні поради щодо вибору та комбінування тканин і фурнітури, прикрас і вишивки.


Лялька – один з найдавніших винаходів людства. Перші фігурки з глини, дерева, каменю або трави люди робили зовсім не для ігор. Ці фігурки мали обрядове значення: вважалися ідолами або ж оберегами. Найстаріша з виявлених на сьогодні ляльок знайдена в Чехії. Археологи вважають, що їй не менше 30 000 років.

Стародавні слов'яни робили лялечки-мотанки з тканини й ниток. В їхніх плетіннях могли бути заховані елементи рослин, камінчики або гудзики. Дотепер вважається, якщо в будинку «живе» така лялька, його обійдуть стороною всі біди. Їх вміли робити навіть маленькі діти, що, окрім сприятливих магічних властивостей, розвивало дрібну моторику. Вони моталися як оберіг в дорогу й слугували захисним декором кутів будинку.

За матеріалами ХОУНБ ім.Гончара

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон