Проблема відпрацьованих батарейок у Херсоні

У Херсоні гостро постало питання відпрацьованих батарейок: нема де утилізувати. З кожним днем їх стає все більше, а здати в утилізацію їх нікуди. Виявляється, в Україні нема підприємства з їх переробки.

Волонтер Юрій Багненко додає, що найближчим часом планує закінчити справу зі збиранням відпрацьованих батарейок. Почав він цю справу, тому що хотів зробити щось корисне і приємне для душі. Спочатку зібрані батарейки чоловік відправляв до Львова і Києва на переробку. Згодом ці підприємства закрили.

У Херсоні, говорить чоловік, цим питанням не опікуються: "Ми на життя заробляємо іншим шляхом. Це наше хобі. Але воно стало займати в нас дуже багато часу. Після Нового Року нам вже телефонували з різних підприємств і казали, що вже назбирали батарейок, щоб ми приїхали їх забирати. Що це означає? Треба машина, людина, яка буде цим займатись, гроші потрібні, щоб їх забрати і привезти сюди, а потім їх відвезти на склад для зберігання батарейок. Бо ж є такі, що можуть виділяти шкідливі речовини.

Що далі робити? Ми знайшли одну організацію - вони мають ліцензію на переробку батарейок у Румунії. Вони сказали, що їх послуги коштують 54 тисячі гривень за одну тонну. За ці гроші вони приїдуть, заберуть батарейки та відвезуть. Буде лист-підтвердження з фотографіями, що їх утилізують, що не викинули десь. У нас назбиралось вже близько семи тонн цих батарейок. Помножити на 54 тисячі гривень – це буде більше 300 тисяч гривень. І ці гроші треба надати з міського бюджету.

Це має бути конкретна програма від департаменту екології, але наразі цю проблему не вирішують. Єдина людина, яка зараз у Херсоні нам допомагає, – це директор КП "Гарантія" Ігор Семенчев. Він погодився, щоб ці батарейки у них зберігались. До цього вони зберігались тут у підвалах, бо дівати їх нікуди", - поділився Юрій Багненко.

Працівники комунального підприємства "Гарантія" самотужки вивезли батарейки, зібрані херсонським волонтером Юрієм Багненком у підвалі будинку на Воронцовській, 6. Зараз вони зберігаються за адресою Бурназяна, 14А.

Команда "Zero Waste Kherson" почала збирати відпрацьовані батарейки минулого року. Юрій Багненко звернувся до них по допомогу. Тепер щомісяця хлопці й дівчата разом з керівницею об'їжджають усі райони міста, щоб забрати батарейки.

За матеріалами Суспільне UA

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон