Хворі на діабет херсонці просять про допомогу

На сайті Херсонської міськради ще 16 грудня зареєстрували петицію «Допомога дорослим та дітям з інсулінозалежним цукровим діабетом».Її автор - Тетяна В'ячеславівна Лазаренко.

- У Херсоні та Херсонській області на початок 2019 р. зареєстровано 6323 дорослих та 258 дітей хворих на цукровий діабет 1 типу (інсулінозалежний). На жаль, ці цифри постійно зростають. Станом на 1 квітня соціальна допомога особам з інвалідністю складає 1564 грн на місяць, що не може задовільнити навіть мінімальні потреби людини (медичні обстеження, ліки, витратні матеріали). Відповідно до рекомендацій МОЗ на добу потрібно 4 тест-смужки до глюкометрів. А фактично людина отримала 350 тест-смужок на 2019р., що становить 1 тест-смужка на добу! – йдеться у тексті.

Ключовим фактором продовження життя хворого і можливості уникнути важких ускладнень, пов'язаних із загостренням захворювання, є сучасні системи моніторингу, – йдеться у документі.

Ще більш полегшує контроль перебігу захворювання інсулінова помпа. Цей прилад імітує роботу підшлункової залози, в автоматичному режимі вимірює рівень цукру в крові і самостійно вводить необхідну кількість інсуліну саме тоді, коли цього потребує організм хворого. Інсулінові помпи в Україні застосовуються з 2006 р. Але забезпечені ними далеко не всі хворі діти і дорослі. Причина - висока вартість.

Як пише Тетяна В'ячеславівна, навіть без цього сучасного і дорогого устаткування тільки на тест-смужки для глюкометрів, голки на шприц-ручки та ланцети, витрачається близько 4 тис. грн. на місяць. Якщо ж застосовуються сенсорні системи моніторингу, на це йде близько 7 тис. грн. на місяць. Якщо застосовується помпова терапія, то витрачається приблизно 10 тис. грн. на місяць.

Херсонка просить міську владу виділити додаткове фінансування на кожну людину з цукровим діабетом 1 типу.

- Щоб кожна інсулінозалежна людина отримувала: 500 тест-смужок для глюкометрів на місяць; 2 шприц-ручки для вводу інсуліну з кроком 1, або 0,5; 100 шприців для ін'єкцій інсуліну на місяць; 150 голок для шприц-ручок на місяць; помпи; розхідні матеріали для інсулінових помп (10 резервуарів та 10 канюль) на місяць; 2 сенсори для моніторингу рівня глюкози в крові на місяць; глікоген раз на два роки; фінансування оздоровлення (отримання путівки на санаторно-курортне лікування) дитини та батькам, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною з інвалідністю, – сказано у зверненні.

Станом на 17.00 23 грудня петицію підписали 88 осіб з 250 необхідних. До кінця збору підписів залишилось 23 дні.

Олена ПІМЕНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон