Прояви расизму в українському футболі

Вперше в Україні, вперше за всю багаторічну історію українського футболу, через расистські прояви з боку вболівальників клубу «Динамо Київ» у Харкові був призупинений футбольний матч «Шахтар – Динамо».

Після расистських образ від уболівальників Динамо, Тайсон показав непристойний жест і був видалений. При цьому поєдинок був перерваний, а команди покинули поле.

Тренер донецького «Шахтаря» Луїш Каштру на знак протесту відмовився вiд традиційного післяматчевого інтерв'ю i зробив заяву: «Хочу приєднатися до всіх, хто страждає від расизму в світі. Особливо до тих хлопців, які сьогодні відчули на собі прояви расизму, і всім тим, хто відчуває цю неповагу в усьому світі. Це ганьба у нашому свiтi...» - вiдзначив португальський спеціаліст.

До речі, в матчi, який завершився перемогою Шахтаря (1:0), брали участь два херсонця: С.Коваленко (ФК «Шахтар») i C.Караваєв (ФК «Динамо Київ»).

Останній резонансний расистський футбольний скандал вiдбувся у Болгарiї, коли матч збірних Болгарiї – Англiї двiчi призупинявся через рассистськi прояви з боку болгарських вболівальників. Принципові англiйцi тодi двiчi погрожували залишити поле.

Ситуацiя iз расизмом перебуває на постiйному контролi у європейських футбольних функціонерів. Расистськi прояви динамiвських фанiв псують футбольний iмiдж України.

I це вже не перший расистський епiзод за їх участю. За пiдсумками матчу проти французським Бордо у 2013 р. UEFA оштрафував клуб «Динамо Київ» проведенням двох матчiв без вболiвальникiв.

Прикладом для України має стати футбольна Англiя, яка жорстко бореться проти расизму. Однак, нажаль, доки ми ще не Англiя...

Олександр ПОЛОВЦЕВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон