Де густо, а де пусто в профтехучилищах Херсонщини

Попри дедалі гостріший дефіцит кадрів на підприємствах Херсонщини, профтехучилищам краю ніяк не вдається виконати бюджетне замовлення з набор майбутніх робітників.

Нинішньої осені, скажімо, цей набір довелося продовжити на місяць – до жовтня. Але й за місяць по тому його спромоглися виконати тільки на 97,1 відсотка, «рекрутувавши» до ПТУ та професійних ліцеїв 3271 учня замість запланованих 3367.

Хоча не все так погано. Не можна однозначно стверджувати, що робітничі спеціальності у молоді геть не в пошані. Просто обирає вона заклади із гарною, модернізованою матеріальною базою, комфортними гуртожитками та кваліфікованими майстрами-виробничниками, котрі дають потрібні знання та професійні навички. А ті, в свою чергу, гарантуватимуть потім непоганий заробіток.

От і порівнюємо: за інформацією директора Департаменту освіти і науки Херсонської облдержадміністрації Євгена Криницького, аутсайдером набору цьогоріч виявився ліцей харчової промисловості у обласному центрі із 52 відсотками учнів від плану. Натомість до ПТУ ресторанного господарства вступило на 16 відсотків хлопців та дівчат більше, ніж планувалося попередньо, до Білозерського ПТУ-6 – на 6 відсотків. А до Чаплинського аграрного ліцею – аж на 44 відсотки більше! Словом, десь густо, а десь і порожньо.

Загалом, вчорашні школярі вже добре знайомі із житейськими реаліями, обираючи для опанування саме ті фахи, де й зарплата непогана, і навіть для новачків вакансії є. До того ж, не тільки вдома, а й за кордоном. Тому «в пошані» заклади, де готують трактористів, поварів, гувернерів, соціальних працівників. Зате не поспішають хлопці та дівчата вивчитися на лаборанта чи столяра. Адже підприємств із своїми лабораторіями у нас зараз небагато, а деревообробка поступово відходить у минуле – розповсюдження набувають вироби з металу та синтетичних матеріалів. Тож розрахунок у сучасних ПТУшників нині, мабуть, точний.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон