Прозора і без запаху вода може бути смертельною для людини

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я 25% населення планети постійно перебуває під загрозою хвороб, які спричинені споживанням недоброякісної питної води.Зокрема небезпечним для здоров'я людини, особливо для дітей до 3-х років, є вживання води з надмірним вмістом нітратів. Важливо знати, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста і прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Уважним до свого здоров'я необхідно бути тим, хто вживає воду з індивідуальних джерел водопостачання, а саме користується помпами на присадибних земельних ділянках. Адже це пристрої, які добувають воду з верхніх водоносних горизонтів. Необхідно щорічно, бажано у весняно-літній період, здійснювати аналіз такої води за санітарно-хімічними та за мікробіологічними показниками. Бо дуже часто поряд з помпами знаходяться надвірні вбиральні, які, як правило, не герметичні, і є висока загроза зараження води.

Згадаємо випадок, коли місяць тому до Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні було ушпиталено дитину з отруєнням нітратами. Як встановило розслідування, маленький пацієнт вживав питну воду з трьох колодязів на приватних домоволодіннях у місті Олешки. Результати досліджень виявили у зразках води перевищення вмісту нітратів від 2,5 до 6 разів. Причиною фекального забруднення води стали негерметичні вигрібні ями на територіях дворів.

Якщо ви й досі думаєте, що кип'ятіння ураженої нітратами води убезпечить вас від отруєння, ви глибоко помиляєтеся. Це навпаки призводить до збільшення концентрації нітратів у воді. Тому поки що найефективніший спосіб захистити себе від отруєння недоброякісною водою, це просто не вживати її.

Аналіз води у Херсоні можна зробити у спеціалізованих лабораторіях міста за будь-якими показниками, а таких понад 50. Але замовляти весь перелік – це дороговартісна і не завжди необхідна процедура. Варто контролювати показники, які є критичними для нашого регіону: загальна жорсткість, сухий залишок, хлориди, сульфати, нітрати та залізо.

Якщо ви користуєтеся питною водою із децентралізованих джерел водопостачання, якість питної води з криниць і колодязів можна перевірити, звернувшись до Державної установи «Херсонський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України, розташований за адресою: м. Херсон, вул. професора Уварова 3 або до її міських чи міжрайонних структурних підрозділів.

Елеонора Гуськова
Перший регіональний

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон