Кавуновий урожай втрачає Херсонщина

До третини врожаю польового кавуна ризикує втратити Херсонщина. Адже в пік його достигання у регіоні панує спека,коли денна температура повітря у степу сягає сорока градусів Цельсію.

У таких умовах достиглий кавун треба забирати з баштану чимшвидше, бо за три-чотири дні він ризикує запектися у власній оболонці. Але забрати вдається далеко не все: оптових покупців недостатньо, а вивозити солодку ягоду самотужки не кожен аграрій «подужає».

— Чимало власників баштанів нині перейшли на вирощування тонкокорих сортів імпортної селекції. Вони й справді солодші та привабливіші для покупця, ніж відомі ще з часів СРСР сорти «Астраханський», «Мелітопольський», «Княжин» тощо. Але є й суттєвий недолік: «новачки» не такі витриваліші на спеку. І якщо такі кавуни вчасно не забрати з поля, від 30 до 40 відсотків врожаю можна списати у втрати, — коментує голова фермерського господарства «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко. – Як не дивно, але за подібних обставин у певному виграші будуть не дуже дбайливі власники баштанів, котрі не організували прополювання бур'янів. У їхньому затінку достиглий кавун збережеться краще.

Урожай баштанних аграрії Таврії нині ладні віддавати задешево, аби заробити хоч щось. І комерсанти цим охоче скористалися: оптові ціни на солодку ягоду миттю впали.

«За кілограм кавуна нині дають копійок п'ятдесят, і то оптовиків із своїми фурами ще пошукати треба, — зазначає директор сільгосппідприємства у селі Клини Олешківського району Херсонщини Леонід Сиваков. – Між тим, собівартість баштанних доходить до 80-90 копійок за кілограм. Виходить, продавати їх селяни зараз «приречені» собі на збиток».

З баштанними аграрії, схоже, «наступили на ті самі граблі», що й минулого року: виростити врожай зуміли, продати з вигодою вже ні. Адже в пік сезону кавуни треба вивозити не «фурами» по розбитих дорогах, а суднами вище по Дніпру. У нас же прийшла одна «розпіарена» баржа, забрала з півтисячі тонн кавунів та динь, і по всьому. А такі баржі у серпні-вересні слід було б по кілька щотижня до нас відряджати!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон