Таврійськ може перетворитися на мікрорайон Нової Каховки

Остаточно долю міста вирішить реформа адміністративно-територіального устрою.

Втратити статус міста та стати мікрорайоном Нової Каховки. Таке майбутнє очікує на Таврійськ, яке нині підпорядковано Новокаховській міськраді — не виключає один із ідеологів децентралізації в Україні, директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

— У подібних міст-матрьошок є два варіанти: відокремлення в окремі ОТГ з навколишніми селами або перетворення на мікрорайони міст, які є їхніми адміністративними центрами. Який варіант запропонує облдержадміністрація — такий й буде схвалений Мінрегіоном, — розповів він під час тренінгу для представників медіа південного регіону, що відбувся у Херсоні 20 серпня.

— На великій нараді в ОДА за всіма висновками представників освіти, культури, охорони здоров'я було не рекомендоване відокремлення Таврійська від Нової Каховки. Тож місто в існуючих межах так і залишиться, — повідомив перший заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій.

Після реформи адміністративно-територіального устрою в Україні мають повністю зникнути подібні до Таврійська "міста-матрьошки" — наголосив керівник експертної групи територіальної організації влади Мінрегіону Микола Рубчак.

За його словами, в одній ОТГ або міськраді не може існувати двох однакових органів управління громадою. "Члени територіальної громади Таврійська не можуть обирати органи управління іншої територальної громади — Новокаховської міськради. Натомість ця практика досі існує. Це не конституційно, але законно. Такий парадокс", — зазначив він.

На думку Юрія Ганущака, перш ніж вирішувати питання створення Таврійської ОТГ треба було остаточно розділити громаду — "матрьошку" від іншої громади.

— Саме так, приміром, було нещодавно зроблено в одному з подібних міст у Львівській області. Боюся, що в вашому випадку вже не буде часу це зробити до оголошення місцевих виборів у 2020 році. Проте остаточно питання Таврійська розставить на свої місця реформа адміністративно-територіального устрою, — підсумував Юрій Ганущак.

Нагадаємо, що Таврійська ОТГ була утворена однією з перших у Херсонській області — восени 2016 року. Проте досі Центрвиборчком так і не призначив тут перші вибори. Пов'язано це з тим, що Таврійськ є "містом-матрьошкою", що входить до складу Новокаховської міськради. Остання теж виступає проти проведення перших виборів у Таврійській ОТГ і навіть звинувачує представників свого міста-супутника в "місцевому сепаратизмі".

До складу Таврійської ОТГ погодились увійти Кам'янська та Новокам'янська сільради Каховського району.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон