Чому спорожніли вуличні базари Херсона

У Херсоні відчутно поменшало охочих продавати городину містянам – чи то покупці неплатоспроможні, чи то немає чого збувати.

Цю прикру тенденцію підтверджують і муніципальні чиновники обласного центру.

— Як і минулого року, у Херсоні рішенням міськвиконкому узгодили розташування 28 місць для сезонної торгівлі свіжими овочами, фруктами та баштанними. В умовах надання таких майданчиків також нічого не змінилося – вони безкоштовні, і комерсантам лише треба укласти з підрядником договір на вивезення сміття, якого наприкінці дня такої торгівлі залишається чимало, — коментує начальник міського управління споживчого ринку та сфери послуг Віра Кружнова.

– Однак на сьогодні зайняті лише половина наявних місць для вуличної торгівлі, тоді як минулого року на цей же час – дві третини. Можливо, позначилися несприятливі погодні умови, коли дощі з градом пошкодили чи знищили врожай на плантаціях. Та й вартість городини досі зависока, як для літа: ті ж помідори дешевше, ніж за 33-35 гривень за кілограм не купити. Такі ціни багатьом родинам не по кишені. А немає попиту – не буде й пропозиції.

Зараз у Херсоні вуличну торгівлю овочами та фруктами ведуть тринадцять фізичних осіб-підприємців, одна агрофірма та два фермерських господарства з приміських районів. Свою продукцію вони часто-густо вивозять на кілька місць у різних мікрорайонах. Але пропонованих ними обсягів таки недостатньо для відчутного зниження цін, якого споживачі чекають у сезон дозрівання врожаю.

Не побачиш зараз на вулицях обласного центру і «врожаю з голубої ниви» — автоцистерн із свіжою рибою від ставкових господарств, хоча й для такої торгівлі майданчики готові надати. А от на стихійних ринках є і овочі, і риба сумнівного походження. Поліція тільки встигає її забирати та вивозити на зберігання до рішення суду у комунальне сховище-холодильник на вулицю Некрасова.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон