Херсонський "Урбан-САD" переніс відкриття сезону

З 2017 року в Херсоні працює Урбан-САD.

Він з'явився як продукт поєднання потреби оживити неактуальну промислову зонута втілити громадські та бізнес-ініціативи молодої генерації херсонських підприємців.

За минулі роки тут пройшло кілька сотень подій, від вікендів та локальних конкурсів і майстер-класів, аж до масштабних всеукраїнських і навіть міжнародних громадських та мистецьких заходів (як то вистави фестивалю «Мельпомена Таврії» чи зустріч із лідером «Самопомочі» Садовим). І от уже втретє, з травня по жовтень він працюватиме в Херсоні для усіх, кому до смаку стильний відпочинок у середмісті.

Ми побували тут до початку нового сезону і поспілкувалися із адміністратором Світланою Білобровою-Береш про те, коли ж чекати початку роботи Урбан-САDу і які нові «фішки» приготували вони для своїх гостей та завсідників:

«Ми хотіли відкритися першого травня, але зібралися, подивилися прогнози синоптиків а також зважили на любов наших херсонців до майовок на природі, і вирішили відкриватися одразу після травневих свят. Орієнтовно 11- 18 травня, швидше за все 15 травня», - каже пані Світлана.

Чи дасть таке відтерміноване відкриття втілити якісь нові ініціативи? Адже готувати територію цієї дощової й прохолодної весни було непросто.

«Звісно», - відповідає пані Світлана, і розказує про те, що тепло, яке встановилося всередині квітня дало можливість провести декілька суботників, упорядкувати клумби та дерева, зробити новий великий екран, покращити сцену, а ще – провести фестиваль вуличного мистецтва та виготовити новий арт-обєкт:

«Ми відновили старі малюнки та ображення на стінах, а також відкрили САД для фестивалю Урбан-Арт. То кожен день із 15 до 30 квітня сюди приходили художники і творили щось нове. Ми кожному дали можливість залишити після себе якийсь слід у будь-кому стилі. 27 квітня тут взагалі малювали комікси. Ініціатори цього креативу – наші друзі, Центр культурного розвитку "Тотем".


Щодо нового арт-об'єкту. Минулого року у нас на відкритті був такий трансформер, робот Бамбл, якого нам встановив один білозерський художник. Додам ще, що він у нас потім робив виставку і всі його роботи розкупили.

А цього року ми вирішили зробити якусь центральну композицію Урбан-Саду, і не просто чимсь його прикрасити, а виконати щось тематичне. Ми попросили у директора заводу Олександра Олійника пустити нас у «закрома» і знайшли там стару турбіну. І от тепер наші майстри працюють – це буде стімпанк: і клумба, і машина, і турбіна, і скульптура. Вона буде символом саду. Приходьте – побачите».

Приходити в САД запрошують не тільки на відкриття – посильний внесок працьовитих і небайдужих херсонців потрібен і зараз. Поволонтерити і докласти рук для створення спільного міського простору може кожен, в кого є час – з 10 і до 18.00 щодня:

«Тут треба і покопати, і позагрібати, і пофарбувати – роботи багато і ми помічникам раді. Приємно, що є уже ті, хто приходить сюди як на прогулянку після школи і просто береться до роботи. Є ціла родина, яка приходить щодня і допомагає з фарбуванням і облагороджуванням. Звісно, ми намагаємося пригостити наших працівників: коли багато народу і багато роботи – замовляємо піцу, соки».

Є ще одна новація, яка торкнеться Урбан-Саду. Адміністрація планує встановити чисто символічну ціну за вхід:

«Це буде 10 гривень, і вони дозволять водночас зрозуміти, і скільки ж людей до нас ходить, і разом спрямувати усі зібрані кошти на ті чи інші соціальні проекти. Ми хочемо робити це відкрито, пропонувати ряд ініціатив і питати у людей, куди вони хочуть спрямувати ці гроші: лавки, клумби, гойдалки, - усе, що може зробити наше місто кращим».

Спілкувалася Олена МАЛЯРЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон