Інспектори з праці на Херсонщині собі місця не нагріють

У підвішеному стані опинилися 94 працівники Головного управління Держпраці у Херсонській області. Вони собі місця ніяк не нагріють!

Три роки поспіль займали офіс у приміщенні на вулиці Горького обласного центру, орендуючи його в одного з комерційних банків. Та восени 2018-го фінустанова тричі підвищила вартість оренди, а додаткових коштів у державному бюджеті не передбачили. Тому ГУ Держпраці довелося шукати інше приміщення.

За допомогою Федерації роботодавців Херсонщини інспектори управління отримали в оренду частину (один поверх) адмінбудівлі машинобудівного заводу. Але також не безплатно: вартість користування нерухомістю, згідно з договором, становить 252 тисячі гривень на рік.

Відповідно, Головне управління Держпраці звернулося до свого відомства з проханням переглянути фінансування, врахувавши витрати на оренду. І... отримало відмову з мотивацією: немає коштів. Отже, у разі підвищення вартості оренди платити буде нічим, і службовці просто опиняться на вулиці. Але постає питання — чому взагалі потрібно такі гроші викладати?

«Згідно з вітчизняним законодавством, органи влади можуть орендувати майно, що перебуває у віданні Фонду державного майна України, за одну гривню на рік. Я не раз звертався до голови регіонального відділення ФДМУ у Херсонській області з проханням надати приміщення на таких умовах. Але щоразу пропонували або дуже малі приміщення, або ж об'єкти, які потребують дуже дорогого капітального ремонту. А як його оплачувати без коштів? — розповідає начальник ГУ Держпраці Херсонщини Віталій Берлим.

— При цьому офісів у цілком нормальному стані в обласному центрі після скорочень штатів у комунальних підприємствах і територіальних підрозділах органів влади вистачає. На мою думку, Держпраці України повинне втрутитися і шляхом переговорів із ФДМУ та облдержадміністрацією знайти для управління новий офіс. Я кілька разів звертався з цього приводу до мого безпосереднього керівника — голови Держапраці України Романа Чернеги. Але жодної відповіді за півроку так і не отримав.

Звертався і до міністра соцполітики України Андрія Реви. І також без результату».

Отже, у грудні 2019-го у ГУ Держпраці Херсонщини закінчується дія чергового договору оренди, і його працівникам знову треба буде шукати прихистку, щоб не опинитися у ролі безхатченків. Хоча так ставитися до інспекторів, котрі приносять державі і величезну користь, і величезні гроші, — це все одно, що різати курку, яка несе золоті яйця.

Зважте: лише впродовж двох останніх років до державної скарбниці завдяки цим інспекторам надійшло понад 2,3 мільйона гривень у вигляді штрафних санкцій за порушення законодавства про працю. Тривають виконавчі провадження стосовно сплати ще 28,7 мільйона. То що, такі гроші державі раптом стали зайвими?

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон