Ліс від вогню на Херсонщині рятують живі «газонокосарки»

Чи є зв'язок між зменшенням кількості худоби та пожежами в екосистемах на Херсонщині? Таки є, переконані лісівники.

Коли кожний колгосп тримав по десять-дванадцять тисяч корів, овець та кіз, з весни до осені їх випасали не тільки на луках, а й на галявинах між рукотворними гаями.

Так тварини проріджували травостій, а тепер це робити нікому – трави стоять людині до поясу, і після висихання є чудовою поживою для вогню.

Тож у Горностаївському районі області просто зраділи, коли на такі галявини повернулися живі «газонокосарки».

— Мешканець райцентру завів пристойну отару овець і кіз. Для їх випасання ми безкоштовно відвели йому балку між Горностаївкою та селом Заводовка. Відтоді там – жодної пожежі, бо травостій тварини «підрізають».

Щоправда, кози обгризають також і кору на молодих акаціях, гледичіях та вязах, але порівняно з користю від них, це збиток терпимий, — розповідає лісничий Горностаївського лісництва Дмитро Фелічкін.

– Втім, площа балки близько трьохсот гектарів. А колись вівці та корови «проріджували» травостій більш ніж на тисячі гектарів зелених насаджень, перешкоджаючи таким чином розповсюдженню вогню.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон