«Арахісовий король» на Херсонщині у золоті поки що не купається

Підприємця з села Таврія Скадовського району Херсонщини Сергія Афанасієвського можна титулувати «арахісовим королем».

Адже він єдиний в області аграрій, котрий ризикнув вкласти свої кошти та працю у відродження арахісової плантації. Раніше цю культуру вирощували у Білозерському та Голопристанському районах. Але через велику частку ручної праці для отримання гідного врожаю та непередбачуване коливання цін на калорійний «земляний горішок» , селяни від неї відмовилися – не захотіли працювати собі на збиток. Тепер до смачних та поживних бобів саме час «повернутися обличчям», переконаний Сергій.

— Торік заклали на зрошенні плантацію арахісу на площі у сто гектарів. І навіть отримали врожай по 2,5 тонни з гектару. Це небагато – можна й вдвічі більше вирощувати. Але через брак досвіду та технологій вчасно зібрати його не змогли, — зізнається підприємець. – Та помилки стали нам уроком, і тепер до нового посіву ретельно підготувалися: якісне насіння продуктивного сорту арахісу та пристрій до викопування горішків придбали у Болгарії, і я сам пройшов там стажування у профільному інституті під Пловдивом. А роботу механізували завдяки комбайну виробництва США. З ним пощастило: придбали фактично за ціною металобрухту у одного з місцевих підприємств.

Поки що «арахісовий король» Херсонщини у золоті вочевидь не купається. Та Сергій Афанасієвський переконаний: за правильної постановки виробничого процесу та маркетингової політики ця культура дозволить не тільки йому на хліб із маслом заробляти. Адже харчова промисловість України щороку «поглинає» сотні тонн земляного горіха, й оскільки його під боком не вирощуються, цю сировину доводиться імпортувати. А разом із попитом зростає і ціна: за кілограм арахісу у нас уже дають близько двох доларів США.

Інформація до роздумів. Зараз у світі збирають 35-36 мільйонів тонн арахісу на рік – переважно, в Індії та Китаї. Обсяги його вирощування збільшуються на один-два відсотки щороку, тоді як попит зростає випереджаючими темпами, а разом з ним ростуть і оптові ціни. Приміром, 2017 року кілограм сирого індійського арахісу пропонували за 1,03-1,07 доларів США, тепер — вдвічі дорожче. В Україні закупівельні ціни арахісу сягають під 50 до 80 гривень за кілограм.

Тож якщо збалансувати виробничі витрати, й налагодити отримання гарних врожаїв, арахіс на поливних землях вирощувати буде навіть вигідніше, ніж овочі чи кукурудзу, переконаний сільський підприємець.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон