Співаковський: Не можна мовчати, коли дитину в школі ображають

Адже від того, наскільки їй комфортно у школі, залежить чи буде вона успішною у своєму навчанні. Іноді школярі, які піддаються булінгу своїми однолітками, просто бояться йти до школи. Про які знання може йти мова?!

Сьогодні, 22 квітня у Херсонському державному університету пройшла зустріч із вчителями, шкільними психологами, головами батьківських комітетів, на якій обговорювали, як протидіяти булінгу, як вчасно помітити прояви агресії з боку дітей один до одного, як правильно діяти у цих складних ситуаціях.

Перед присутніми виступила Олена Вахтель, інспектор із зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції у Херсонській області, яка розповіла, що є булінг, як його розпізнати і що треба робити учасникам освітнього процесу у разі виявлення цього явища.

Також перед присутніми виступили Андрій Яценко, голова Всеукраїнського ГО "Національний конгрес батьків", Галина Гуренок, практичний психолог методичного кабінету при управлінні освіти, Світлана Омельчук, начальник відділу загальної середньої освіти управління освіти.

Вчасно відреагувати на це небезпечне явище є вкрай важливим для вчителя, адже від того, яким буде пора навчання дитини у школі, багато чого залежить у становленні дитячої психіки, у її світосприйнятті, у тому, чи може вона стати успішною у дорослому віці.

Тому зараз вкрай важливо дорослим об'єднатися у вирішенні цього питання. Окрім спілкування із учнями, зазначив я під час зустрічі, важливо і дотримання законодавства, адже закон про протидію булінгу, що набув чинності 19 січня цього року, є серйозним інструментом для того, щоб суспільство змогло подолати таке явище, як цькування дитини у школі.

Замовчувати такі випадки не можна! Такі проблеми самі собою не вирішуються, із часом стає тільки гірше. Тому вчасне реагування вчителя, бесіда із дітьми, їх батьками, нагадування про те, що законодавством України передбачається покарання за булінг, поступово змінить сприйняття суспільством цькування дитини однокласниками,частина якого поки вважає, що нічого страшного у цьому явищі немає.

Спільні зусилля, активні дії вчителя та керівника навчального закладу, вміння почути дітей - все це змінить ситуації у освітньому середовищі України. Головне завдання вчителя, не тільки дати якісні знання, а допомогти дитині у формуванні особистості. Так само важливо убезпечити і вчителя, про що я також сказав сьогодні.

Для цього зараз розробляється законопроект про захист честі і гідності педагогічних працівників. Освітнє середовище має бути безпечним і комфортних для всіх його учасників, - повідомив Олександр Співаковський.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон