У Новій Каховці боротимуться зі смертельною хворобою

На сесії Новокаховської міськради народні обранці затвердили Програму боротьби з онкологічними захворюваннями на 2019-2023 роки.

У 2018 році в Новій Каховці на 18,3% підвищився рівень захворюваності на злоякісні новоутворення. Показник складає 460,4 на 100 тисяч населення проти 389,2 в 2017 році.

Станом на 1 січня 2019 року на міському диспансерному обліку знаходиться 2173 особи з онкологічними захворюваннями різної локалізації (у 2017 році знаходилось – 2027 особи). Щорічно у місті виявляється біля 300 нових випадків злоякісних новоутворень і помирає від раку понад 140 осіб, з них до 25% - особи працездатного віку.

Серед чоловіків найпоширенішим є рак легень, передміхурової залози, шлунку, ободової та прямої кишки. Серед жіночого населення – рак молочної залози, шкіри, тіла та шийки матки, прямої та ободової кишки.

Щорічно населення міста охоплюється профілактичними онкологічними оглядами. Так, у 2018 році жіноче населення охопили на 93,9% від річного плану, чоловічого населення – 93,7% від річного плану. Скринінгові програми не фінансуються за рахунок бюджету.

Питома вага онкологічних хворих, виявлених у І-ІІ стадіях по місту Нова Каховка, за 2018 рік становила всього 49,8%. Також у місті не вистачає медичних спеціалістів.

Що планується робити в рамках Програми? Кілька кроків:

1. Удосконалити систему первинної та вторинної профілактики онкозахворювань, методів діагностики злоякісних новоутворень та спеціального лікування онкологічних хворих, запровадження системи «Телемедицина».

2. Створення в Таврійському госпітальному окрузі Херсонської області відділення паліативної терапії для лікування онкохворих за рахунок перепрофілізації ліжкового фонду.

3. Здійснення міжнародного співробітництва шляхом забезпечення участі спеціалістів медичних працівників у міжнародних науково-практичних конференціях, конгресах, програмах з обміну спеціалістів і стажування.

Фінансуватись Програма буде з декількох джерел. Основна частина – з міської скарбниці. А саме до 2023 року планується витратити трохи більше 15,5 мільйонів гривень. Трохи коштів розраховують отримати і від обласного бюджету – 18 тисяч.

Яких результатів планують досягти? Їх декілька:

• підвищити рівень виявлення злоякісних новоутворень окремих локалізацій в I-II стадіях захворювання (молочна залоза, шийка матки та інші візуальні локалізації) на 5%;

• підвищити рівень виявлення злоякісних новоутворень при профілактичних оглядах на 8%;

• збільшити охоплення населення спеціалізованим лікуванням на 2% щорічно;

• знизити показник смертності населення від онкозахворювань на 2%.

Олена ПІМЕНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон