На Херсонщині зацвіли червонокнижні скіфські тюльпани

На степовому поду неподалік села Степне розпочалося масове цвітіння скіфських тюльпанів.

В Червоній книзі України скіфський тюльпан занесений до статусу Зникаючий. На території Нижньосірогозького району окремі особини цієї рослини можна зустріти на берегах балки Великі Сірогози. І лише в одному місці — неподалік села Степне на цілинній ділянці степу, на поду Гарбузи є чисельна популяція цієї червонокнижної рослини.

Якщо їхати автотрасою з Каховки в Мелітополь, то праворуч, практично зразу за дорожнім знаком Нижньосірогозький район, і знаходиться под Гарбузи.

Під час масового цвітіння скіфського тюльпана под стає яскраво жовтого кольору. Адже рослини ростуть доволі щільно, в сприятливі роки можна налічити до сотні особин на квадратний метр.

До речі, скіфський тюльпан, що належить до Родини Лілійних розмножується не тільки цибулинами, а й насінням. Однак інтенсивне розорювання причорноморських степів призвело до масового знищення цієї рослини.

У державному заповіднику "Асканія Нова", де також на степових блюдцях зустрічається скіфський тюльпан, запроваджено моніторинг природних популяцій цього виду та контроль за зміною їх демографічних показників. А цілинна ділянка степу під селом Степне, з унікальним ареалом скіфського тюльпана використовується місцевими жителями для випасу великої рогатої худоби. До того ж края поду вже розорано. Все це призвело до значного зменшення червонокнижного скіфського тюльпана, який охороняється державою.

Переймаються збереженням цієї унікальної рослини учні та вчителі Степненської школи. В нинішньому році вони написали кілька звернень до природоохоронних організацій з проханням допомогти зберегти унікальну ділянку степу, де окрім скіфського тюльпана зустрічається ще кілька видів червонокнижних рослин: рябчик малий, ковила волосиста, ефедра двоколоскова, рястка Коха та інші.

Нині, під час масового цвітіння скіфського тюльпана, для учнів Степненської школи проводять екологічні екскурсії на под Гарбузи.

Нижні Сірогози.City

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон