Космічні перспективи Херсонщини

Сьогодні, 12 квітня відзначається Міжнародний день польоту людини в космос. Бо саме цього дня у 1961 році Юрій Гагарін вперше у світі зробив орбітальний обліт Землі,який тривав 108 хвилин. А в Україні відзначають ще й як День працівників ракетно-космічної галузі.

Яке відношення Херсонщина має до космосу?

По-перше, наш земляк Віталій Жолобова улітку 1976 року підкорив простори Всесвіту на космічному кораблі Союз-21.

По-друге, під Херсоном, у Чорнобаївці стоїть невеличкий постамент першому космонавту (на фото). Як і чому він там опинився не пригадають вже навіть старожили. Він просто є.

А по-третє, саме у нашій області планують побудувати плавучий космодром. Про подібні плани ще у лютому 2019 року заявляв генеральний директор «Південмашу», яке спеціалізується на створенні та запуску ракет, Сергій Войт.

Він додав, що спілкувався з колективом Херсонського державного заводу «Паллада», який займається виготовленням плавучих споруд, доків. Там готові до співпраці і партнерства.

- Наші інженери шукали варіанти, розглядали багато питань. Необхідно все враховувати, адже деякі країни проти того, щоб над ними запускали ракети. Спільно з «Укроборонпромом» ми вирішили зробити таку платформу на херсонському підприємстві «Паллада». – пояснив тоді гендиректор.

Як знати, можливо вже зовсім скоро Херсонщина почне заманювати гостей ще одним видом туризму – космічним. І пропонуватиме екскурсії не лише пустелею чи на Джарилгач, а й до зірок.

Олена ПІМЕНОВА
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон