Олешківські піски: вівці проти прибульців

Українська Сахара, найбільший піщаний масив у Європі – і все це про наші Олешківські піски на Херсонщині. Уже 9 років вони мають статус Національного природного парку.

Площу парку складають 3 територіально розірвані ділянки: Раденська (Козачелагерська арена), Буркутська (Чалбаська арена) та ділянка в межах штучних ставків Новокаховського рибоводного заводу частикових риб.

В пустелі на глибині 300-400 м. існує прісне підземне озеро. Проте, науковці дослідили, що масштабно добувати звідси воду не можна, оскільки рівень води знизиться, і ліси не зможуть стримувати піски.

Хоч за кількістю опадів і рослинності ця місцевість все ж відноситься до напівпустелі, але від цього вона не перестає менше зачаровувати. Звідки взялось у нас таке диво природи? Існує 3 теорії виникнення Олешківських пісків.

Перша – в усьому винні вівці та велика рогата худоба, яку сюди завіз у 18-19 столітті барон Фальц-Фейн, який заснував заповідник Асканія-Нова. Тварин було багато, тому вони просто частково з'їли рослинний покрив. А далі свою справу зробив вітер, завдяки якому піски почали розростатись.

За другою версією, в усьому винне могутнє русло Дніпра. Воно постійно зміщується, через що в його низинах піски постійно завойовують територію.

Наймістичніша саме третя версія. Територія пустелі має форму кола. Його добре видно з космосу. Саме тому багато уфологів переконані, що ця пустеля створена прибульцями. А використовували її у якості аеродрому.

Звідки такі припущення? На території пустелі знаходили багато металевих деталей та залишки бомб. У пісках колись був військовий полігон, на якому відпрацьовували бомбування льотчики з країн Варшавського договору.

Проте такий аргумент прихильників позаземної теорії не переконує. І вони вважають, що, можливо, ці деталі мають інопланетне походження...

Олена ПІМЕНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон