У ХДУ говорили про роль освіти у майбутньому держави

На зустрічі в Херсонському державному університеті з працівниками дитячих дошкільних закладів міста вчора говорили про роль освіти у формуванні майбутнього держави.

Це була не зустріч-доповідь, це була зустріч-спілкування, протягом якої педагоги дитячих дошкільних закладів могли поставити будь-яке питання. Це і щодо можливості атестуватися на категорії педагогам, які мають освітній рівень «бакалавр», фінансування, цькування в навчальних закладах, що виникає з боку батьків та учнів тощо.

Стосовно захисту честі та гідності освітян у Верховній Раді України розробляється законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників», який має врахувати всі ризики, що існують у нашому суспільстві та забезпечити надійний захист освітян на законодавчому рівні.

Як очільник Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти поінформував освітян над якими законопроектами ми зараз працюємо.

Нині на розгляді Верховної Ради України знаходиться низка законопроектів щодо вдосконалення освітньої сфери, а саме:

1. Законопроект «Про фахову передвищу освіту» (р.н. 8321-д).

2. Законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо зміни системи управління закладами вищої освіти (р.н. 8385).

3. Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства щодо протидії булінгу стосовно всіх учасників освітнього процесу» (р.н. 10086).

4.Законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про загальну середню освіту" щодо здобуття загальної середньої освіти дітьми шкільного віку, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров'я» (р.н. 10087).

5. Законопроект «Про внесення зміни до Закону України "Про вищу освіту" щодо участі у конкурсному відборі для здобуття вищої освіти дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа» (р.н. 10113).

6. Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу (р.н.10118)

Закон «Про мову» зараз проходить друге читання у Верховній Раді України. Зазначу, що він жодним чином не обмежує права національних меншин та корінних народів. Навпаки, цей закон розширює можливості майбутніх випускників шкіл, адже вони матимуть змогу вивчити три мови: рідну, державну і одну з мов країн Європейського Союзу. А це напряму пов'язано із майбутньою капіталізацією молодого покоління.

Головним джерелом формування людського капіталу є вихователі дитячих садочків, вчителі у школах, викладачі в університеті. Тож актуальним залишається питання фінансування освітньої галузі. Сьогодні ми бачимо певний дисбаланс у зарплатах працівників дошкільної, освіти порівняно з шкільною. Звісно, вирішення цього питання відноситься до компетенції Уряду, проте народні депутати України готові проголосувати за ту модель Державного бюджету, який врахує освітні потреби педагогічних працівників усіх рівнів.

Велику увагу приділили децентралізаційним процесам, які тривають зараз в Україні, коли саме місцева влада вирішує, скільки грошей буде виділено на потреби освіти. Прикро, що нині місцева влада з кожним роком зменшує фінансування освіти. За словами начальника міського управління освіти Юрія Ніконова, минулого року на освіту у Херсоні було виділено лише 50 мільйонів гривень. Це сума замала, її недостатньо для функціонування закладів освіти і при цьому лише 30 з цих мільйонів виділені з місцевого бюджету. Я завжди підкреслюю, що освіта, це не витрати, це інвестиції, треба створювати комфортні умови для нашої молоді, аби вона пов'язувала своє майбутнє з рідним краєм та Україною. Адже головною цінністю в Україні є людина. Щаслива людина.

Пропоную переглянути у відео тут.

Народний депутат України Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон