Що відбувається у виборчих комісіях на Херсонщині

В тому числі і про це, на прес-конференції у медіа-центрі «ІРС-Херсон», розказав голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий:

«Не зрозуміло, як будуть фінансуватися члени виборчих комісій. Фінансуються державою лише три члени комісії на платній основі, іншим на дільничних виборчих комісіях платять тільки за два дні роботи. Дуже невеликі кошти. А найголовніше – все йде «чорним налом» через штаби...», – зазначив голова облКВУ.

З його слів, на Херсонщині найбільший вплив у дільничних та окружних виборчих комісіях у кандидатів Юлії Тимошенко та Петра Порошенка. Не зважаючи на декларування рівного представлення кандидатів в Президенти в окружних та дільничних виборчих комісіях, ця норма не дотримується.

«Шляхом маніпулювання із висуванням технічних кандидатів, лідери перегонів намагаються отримати більшість в комісіях. На сьогодні найбільший вплив в комісіях у Юлії Тимошенко та Петра Порошенка. Подібні впливи не ведуть автоматично до викривлень результатів волевиявлення виборців. Загрози викривлень також є мінімальні, бо, нашою інформацією, жоден з кандидатів не має більшості в комісіях», – повідомив Д. Бєлий.

Він повідомив, що, на першому етапі виборчої кампанії спостерігалися труднощі у формуванні окружних та дільничних виборчих комісій в області. Кандидати в Президенти проводили регулярні заміни своїх представників у складах ОВК. Це було пов'язано з тим, що попередньо пропонувалися до комісій часто випадкових людей, які мешкали в інших населених пунктах.

По окремим комісіях кількість замін склала більше 20% від загального складу. Як зазначив Дементій Бєлий, ця кількість є меншою ніж в середньому по Україні (в окружних виборчих комісіях по Україні було замінено близько третини членів).

«На першому етапі створенні дільничних виборчих комісій також були труднощі. Окремі комісії почали працювати із запізненням, не могли провести свої засідання за відсутності кворуму. Причина – низька якість кандидатів до ДВК. Виникали ситуації, коли самі члени комісій не знали, що вони написали та подали заяви про включення до складу комісій. В результаті відбулися масові заміни членів комісій. Рекордсмен у замінах Володимир Зеленський», – повідомив голова облорганізації КВУ.

Масові заміни трапляються на кожних виборах та демонструють неспроможність кандидатів та окремих політичних партій формувати дільничні виборчі комісії. Це питання потребує додаткового обговорення та заміни принципів формування ДВК. - розказав, на прес-конференції у медіа-центрі «ІРС-Херсон», - голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій БЄЛИЙ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон