Курортникам на Херсонщині загрожує фінансова дискримінація?

Збільшити надходження до місцевих бюджетів, але при цьому створити ризик для відлякування відпочивальників.

Перед такою дилемою опинилися громади населених пунктів у курортній зоні Херсонщини. З 1 січня держава надала їм право стягувати до 0,5 відсотка від мінімальної зарплати на добу туристичного збору для громадян України, і до 5 відсотків – для іноземців.

Якщо цією можливістю скористатися, день відпочинку для нерезидентів може автоматично подорожчати одразу на сотню гривень за добу! Із новими ставками туристичного збору на новий курортний сезон в органах місцевого самоврядування досі не визначилися, але дискусії тривають жваві. І ось думки готельєрів та авторитетних очільників громад з чорноморського та азовського узбережжя.

— Нові ставки курортного збору обговорюємо за участю власників оздоровниць, представників районної влади, депутатів міської ради. Остаточного рішення ще немає – його прийматимуть на сесії 28 лютого. Нині ж думки розділилися. Міський виконавчий комітет наполягає на ставці у 0,2 відсотки (8 гривень) для приватного сектора і 0,4 відсотки (16 гривень) для оздоровниць. А

депутатські комісії міськради пропонують ставки відповідно 0,1 і 0,2 відсотки. Для іноземців хтось радить впровадити максимальну ставку у 5 відсотків, а хтось упевнений, що розділяти гостей на «своїх» і «чужих» взагалі не варто, — коментує виконувач обов'язків міського голови Скадовська Олег Сокольчук.

– Треба долати, що збирання туристичного збору навіть за максимально можливими ставками аж ніяк не перекриє навіть витрат на благоустрій. Порівняйте: торік у Скадовську зібрали близько 208 тисяч гривень туристичного збору. Натомість закупівля та перевезення чистого піску для комунального пляжу коштувала 275 тисяч гривень, прибирання цього ж пляжу від камки – ще 108 тисяч гривень, облаштування роздягалень та навісів – 17 тисяч гривень. Тож навіть із підвищеним туристичним збором «розбагатіти» не вийде.

— Скільки складатиме туристичний збір для нашої громади, поки ще визначаємося. Попередньо, він може бути 0,1 відсоток «мінімалки» для власників гостьових будиночків, і більше – для оздоровниць. Стосовно десятикратного підвищення збору для іноземців, то я особисто вважаю, що воно зараз не на часі. Іноземців до нас приїжджає не так багато – їх треба приваблювати, а не відлякувати захмарними податками, — упевнений голова села Щасливцево на Арабатській стрілці Віктор Плохушко.

— Максимальний розмір туристичного збору, що хочуть збирати з нерезидентів – це смерть для невеличких хостелів. У них вартість проживання в середньому150-200 гривень за добу. А тут раптом виникає необхідність додати ще стільки ж просто тому, що так комусь захотілося.

Звісно, курортники на зайві витрати не підуть. І шукатимуть житло у «нелегалів», котрі до бюджету взагалі нічого не платять, а хостели втратять клієнтів. І чимало: у мене особисто влітку, приміром, один-два номери з п'яти займають саме приїжджі з Польщі та Білорусі, — розмірковує директор бази зеленого туризму у селі Стрілковому на Арабатській стрілці Оксана Чорнобривцева.

– З іншого боку, розділення ставок туристичного збору для резидентів і нерезидентів є дискримінаційним. Іноземці цим обурюватимуться, подаватимуть до суду, і обов'язково такі процеси виграють.

Отже, через виплати компенсацій бюджет ризикує більше втратити, ніж придбати. На мою думку, треба розширювати базу сплати туристичного збору, виводячи «з тіні» власників приватних оздоровниць, а не намагатися збільшити податковий тягар на тих операторів ринку, хто й так платить чимало...

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон