Про роботу поліції в Горностаївському районі на Херсонщині

Життя вирує, щодня навколо нас щось трапляється, як хороше, так і не дуже. Ситуація постійно змінюється, в тому числі й кримінальна, яку відслідковує поліція.

Вже минає півроку, як Горностаївське відділення поліції очолив підполковник Олександр Гайдук. За цей час він жодного разу не спілкувався з журналістами газети «Сільські новини».

Тож після засідання колегії райдержадміністрації, де начальник поліції звернувся до керівництва району з проханням посприяти в роботі відділення – напросилася на інтерв'ю. До вашої уваги - розмова з Олександром Гайдуком.

- Олександре Анатолійовичу, часу мабуть, у вас було вдосталь, аби адаптуватися на новому місці, вивчити оперативну ситуацію в районі та й кадрову в районному відділенні.. Яким було Ваше перше рішення – щось треба було змінювати ?

- Справді вже минуло півроку, і цього часу було достатньо, аби оцінити ситуацію в районі, а також визначити роль особового складу районного відділення у забезпеченні громадського порядку. Насампочатку однозначно було рішення, що треба дещо змінювати. Якщо говорити про кадри, то над цим ми продовжуємо й нині працювати. І хоча я не налаштований, як кажуть, рубати з плеча, адже працюємо з людьми – все ж моїм приходом можливо дехто не сприйняв моїх вимог і поспішив самостійно звільнитися зі служби, дехто вважав за потрібне перевестися. З окремими працюємо до цього часу, думаю людям треба дати ще один шанс, а потім приймати рішення...

Втім кадрового голоду не відчуваємо: розшукова та слідчо-оперативна служба повністю укомплектовані. Щоправда, маємо вакансії у секторі РПП - реагування патрульної поліції, - а також не вистачає дільничних інспекторів. Але кадри готуємо.

Стосовно оперативної ситуації: якщо не вдаватися до цифрового аналізу, то вона нічим не гірша й не краща, ніж в інших районах, особливо гострих проблем не спостерігається. Найбільш дошкульна – це вирубка дерев. Але це проблема не лише нашого району, а всієї Херсонської області та й, можна сказати, України.

- З огляду проаналізованої ситуації, чи визначили Ви пріоритети у своїй роботі?

- Пріоритетні напрямки визначені Законами – це боротьба з корупцією, хабарництвом, розкриття злочинів, захист прав людей і дотримання працівниками поліції законності стосовно прав та свобод громадян, доброзичливе ставлення до громадян та негайне реагування на їх звернення.

Якщо конкретизувати стосовно нашого відділення, то я визначив для себе та особового складу ще такі завдання: підбір кадрів та робота з особовим складом; виявлення осіб, які постійно порушують спокій мешканців району; оперативне реагування на звернення та скарги громадян. Зброя, наркотики – це постійні питання контролю, на яких наголошую щодня під час ранкового розводу особового складу. Для їх виявлення проводимо огляди автотранспорту...

- Але ж для того, аби перевіряти автомобілі, відповідно закону потрібні підстави?

- Безперечно, потрібні підстави або ж згода власника. Ми відпрацьовуємо та відстежуємо отриману інформацію, і якщо вже застосовуємо такий захід, то звісно, стосовно конкретних осіб, дотримуючись законодавства.

- Чи були резонансні справи? Тяжкі й особливо тяжкі злочини – їх стало менше чи більше?

- За тяжкістю здійснення правопорушень ситуація не загострилася, але й не покращилася. З особливо тяжких злочинів було у нас вбивство -тобто нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть. Зловмисника затримано і він знаходиться в місцях позбавлення волі.

З резонансних – усі, мабуть пам'ятають випадок про знущання над жінкою у Горностаївці. Воно набуло розголосу по всій Україні, була навіть передача по телебаченню. У цій справі ми розібралися, й відповідно до законодавства прийняли рішення -особам, які скоїли цей злочин, оголошено про підозру. Очікують судового розгляду. Це можна сказати, зразково-показова справа: поліція спрацювала своєчасно, кваліфіковано, і всебічно – виходили з обшуком, працювали зі свідками, проводили дворові обходи, збирали інформацію з різних джерел, відтворили події на відео. З цим погодилися і прокурор, і суддя, попередньо ознайомившись з матеріалами справи.

- Ці особи затримані?

- Запобіжний захід до них не застосовано, так як стаття, що їм інкримінується, цього не передбачає - потерпіла за висновком судмедекспертизи отримала легкі тілесні ушкодження.

- Які момент, пов'язані з оперативною ситуацією в районі Вас найбільше сьогодні турбують?

- Я вже говорив, що ситуація в районі відносно спокійна. А стурбованість викликають ті ж «лісоруби» та їх пособники.

- Нещодавно в нашій газеті на цю тему було опубліковано статтю депутата селищної ради. Там йшлося, що люди висловлюють думку: поліція «кришує» лісорубів. Що скажете з цього приводу?

- З Оленою Ташкіновою ми зустрічалися ( бере зі столу газету, де виділено абзац із зазначеною тезою – Авт.) Разом об'їхали усі ті місця. Як на мене, то я позитивно сприйняв статтю, адже в ній порушується злободенна тема. І я повсякчас звертаюся до мешканців району – не стимулюйте лісорубів. Якщо говорити мовою закону, то це скупка краденого та співучасть у злочині. Справді, як можна боротися з таким явищем, коли люди самі заохочують , замовляючи дрова, чим спонсорують дії крадіїв?!

З приводу того, що поліція «кришує», то у мене немає підстав це стверджувати. Можливо колись були одиничні випадки по особовому складу – ми це перевіряємо. Особисто у мене до таких осіб стійка непримиримість, тож з «лісорубами» боровся й буду боротися.

- З'являлася інформація, що ви затримували таких зловмисників. Чи понесли вони покарання?

- Як правило, це штраф - приміром, за останній випадок, порушнику довелося заплатити 8 тисяч гривень. Я б хотів звернути увагу на роботу «Лісгоспу» зі збереження лісонасаджень. Вони дивляться на роботу поліції, а що самі зробили?

Нами зареєстровано 29 фактів крадіжок деревини, з них відкрито 10 кримінальних проваджень, решта понесли адміністративну відповідальність. У згаданій вами статті йдеться про 12 протоколів про порушення, що їх склав «Лісгосп», то з них 10 – складено за нашими кримінальними справами та 2 протоколи вони склали на своїх працівників. Тож нам достовірно відомо, хто «кришує», і до тих осіб вживатимемо заходів.

- У яких населених пунктах найбільш тривожна ситуація щодо здійснення правопорушень?

- Це село Заводівка – саме тут викликає занепокоєння правопорушення різного спрямування: тут і наркотики, і зброя, і крадіжки, й махінації... Вважаю, це тому, що там підібралися специфічні особи. Щоправда, в добрий час сказати, тяжких злочинів тут не було.

- До людей завжди були найбільш наближені дільничні інспектори поліції. Хотілося б почути декілька слів про роботу з мешканцями району. На що вони скаржаться?

- Я вже згадував, що в нас не вистачає дільничних інспекторів - має бути п'ять, а працює три. Вони обслуговують усі населені пункти району. Тому працюємо локально, здійснюємо оперативні виїзди. Особисто я вже познайомився майже з усіма селами – не вдалося дістатися до Дубівки. А скаржаться у нас лише у Заводівці на конкретних осіб, які порушують їхній спокій.

- Із Заводівки до редакції теж зі скаргою приходив один чоловік, але він скаржився на поліцію та районну владу – буцім то не реагують на його звернення...

- Знаю я цього чоловіка, зустрічався з ним тричі у себе в кабінеті, й поза кабінетом декілька разів. На кожне його звернення поліція реагувала, виїжджала на місце, але факти викладені ним, не підтверджувалися. Приміром, поскаржився, що його колишня дружина сама винесла з підвалу 2 тонни картоплі за 2 години. Хтось може собі уявити таку картину? А ось стосовно нього самого, коли односельці скаржилися – факти підтверджувалися. Скажімо так, це душевно хвора людина, що підтверджено медичною довідкою. Але ще раз наголошую - на його звернення ми реагуємо.

- На колегії ви зверталися до керівників району та громад, щоб посприяли роботі районного відділення поліції. У чому відділення відчуває труднощі чи має потребу?

- Вирішенням проблем безпеки не може займатися виключно лише поліція. Та й законом передбачено запровадження нової моделі поліцейської діяльності, побудованої на взаємодії та партнерстві поліції і громади. Для цього місцева влада повинна запроваджувати Програми безпеки, створювати інфраструктуру. І партнерство між поліцією та громадами може бути успішним лише за умови довіри з обох сторін.

Ми ж, поки що не відчуваємо партнерства. Минулого року була домовленість, що кожна з трьох громад – Горностаївська, Костянтинівська та Любимівська - виділить по 10 тисяч гривень для розв'язання проблем безпеки мешканців району. Але таку підмогу ми отримали лише від Костянтинівської сільської ради.

З-поміж нагальних проблем, нам би насамперед впорядкувати роботу відеокамер, перенести сервер із селищної ради до поліції та додати ще пару камер і монітор, щоб можна було відслідковувати постійно ситуацію в селищі. Окрім цього необхідно придбати алкометр «Дрегер» та принтер, що дасть можливість робити обстеження на місці та значно зменшить витрати на виїзди. Адже ми повинні привезти людину в райлікарню на обстеження та відвезти її назад.

Маючи досвід роботи в інших підрозділах поліції, в інших районах, знаю які суми виділяють на підтримку відділень, та й ці суми озвучують на нарадах в області. Та чомусь в Горностаївському районі, місцеве керівництво, як би не виявляє бажання співпрацювати з нами в цих питаннях.

- Дякую.

Спілкувалася Любов РУДЯ, газета "Сільські новини"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон