На Херсонщині гроші на медицину та освіту досталися не всім

В області, як і в інших регіонах, розподілили кошти додаткової дотації з держбюджету місцевим бюджетам територіальних громадна утримання закладів освіти та охорони здоров'я.

Відповідно до бюджетного законодавства, вони спрямовуються на фінансування навчальних закладів (крім зарплат педпрацівників) та на оплату комунальних послуг і енергоносіїв медичних закладів.

Нагадаємо, що 16.01.2019 р. прийнято розпорядження Кабміну щодо погодження розподілу додаткової дотації облдержадміністраціями відповідно до ч. 5 ст. 103-6 Бюджетного Кодексу України. Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан попередньо звертався до Прем'єр-міністра з проханням доручити облдержадміністраціям застосовувати виважений підхід до розподілу додаткової дотації, адже тенденції її несправедливого розподілу, на жаль, зберігалися в попередні роки.

Як з'ясувалося в підсумку, таки не в усіх областях підійшли об'єктивно та пропорційно до розподілу коштів, про що після здійсненого аналізу обґрунтовано заявляють у АМУ: «45% дотації перерозподілено на обласні бюджети, хоча питома вага видатків на освіту і охорону здоров'я загального фонду обласних бюджетів в структурі загального обсягу асигнувань всіх місцевих бюджетів за відповідними галузями складає лише 11%. А для міст обласного значення, які утримують майже 70% всієї інфраструктури освіти та охорони здоров'я, передбачено лише 5% загального обсягу дотації, для об'єднаних територіальних громад, у яких проживає чверть населення нашої держави, – лише 13,5%».

І це при тому, що для уникнення подібної ситуації та зменшення суб'єктивного впливу обласних чиновників на розподіл коштів додаткової дотації АМУ в ході бюджетного процесу 2019 року пропонувала передбачити в Бюджетному кодексі конкретні пропорції розподілу загального обсягу дотації між рівнями бюджетів та критерії розподілу в межах визначених пропорцій. Однак при розгляді законопроекту в парламенті Мінфін категорично наполіг на їх відхиленні.

Як повідомляє регіональний консультант АМУ з бюджетних питань Марія Кривецька, згідно з погодженим розподілом, додаткову дотацію на здійснення переданих з держбюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров'я на Херсонщині отримають обласний бюджет, усі 18 районних бюджетів та 27 бюджетів ОТГ, а також бюджет міста Нової Каховки.

Бюджети 3 інших міст обласного значення – Голої Пристані, Каховки, Херсона – додаткову дотацію не отримають. Порядок розподілу між місцевими бюджетами області додаткової дотації затверджено відповідним розпорядженням голови ХОДА від 6.12.2018 р. за №894.

– У грудні при розподілі додаткової дотації регіональне відділення АМУ спільно з керівниками ОТГ, департаментом фінансів облдержадміністрації узгодили підходи до розподілу зазначених коштів, дійшли згоди в формулах, адже було кілька варіантів, – щоб максимально врахувати інтереси територіальних громад області, – коментує виконавчий директор РВ АМУ Лариса Оленковська.

Ксенія АЛІСОВА
"Новий день"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон