До уваги херсонських випускників: зміни у проведенні ЗНО

За останні 4 роки, поки при владі панують «революціонери», не було жодного року, щоб у проведенні зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та вступній кампанії не відбувалися зміни.

Зміни сиплються як з «рогу статку», при чому дуже часто вже у процесії самої кампанії. Чого ж «назмінювали» на теперішній час?

По-перше, результати ЗНО випускникам одинадцятих класів підуть в атестат замість підсумкового іспиту.

По-друге, тестування будуть проходити як студенти коледжів так і дев'ятикласники. Для отримання атестату (як правило на другому курсі), студенти коледжів у формі ЗНО обов'язково здаватимуть українську мову та літературу, математику або історію України (на вибір). Те ж саме стосується і дев'ятикласників.

По-третє, математика перестала бути обов'язковим предметом, її можна обрати замість історії. У списку обов'язкових предметів залишається – українська мова та література. Що стосується третього предмету, то його можна буде обирати на власний розсуд. Це може бути: біологія, географія, фізика, хімія, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька та французька). Скоріш за все тут випускники будуть орієнтуватися на те, який третій сертифікат буде вимагати виш (у яких тут повна свобода вибору).

По-четверте, всього можна здати лише чотири предмети.

По-п'яте, ще й зараз невідомо, що буде із «граничним балом». При цьому результати тестування з математики, української мови та літератури, фізики будуть відомі – до 13 червня, з іноземних мов, біології – до 19 червня, з історії України, географії та хімії – до 24 червня.

По-шосте, цього року ЗНО зможуть здати і люди з порушенням зору. Тестування з української мови і літератури, математики, історії та біології будуть друкувати також крапковим шрифтом Брайля. Обіцяють, що для тих, хто має глибокі порушення зору в цьому році будуть застосовані новітні технології зі спеціальними комп'ютерними програмами.

По-сьоме, реєстрація на ЗНО розпочнеться 5 лютого і триватиме до 25 березня. При цьому тих, хто навчається у школі (учнів дев'ятих класів), у ПТУ та студентів коледжів реєструвати буде керівництво навчального закладу.

По-восьме, основна сесія ЗНО: 21 травня – математика; 23 травня – українська мова та література; 27 травня – іспанська, німецька, французька мови; 28 травня – англійська мова; 30 травня – фізика; 2 червня – географія; 4 червня – історія України; 6 червня – біологія; 13 червня – хімія.

Перевірити результати своїх знань учасники ЗНО зможуть до 25 червня. Підсумкові бали вони побачать на своїх особистих сторінках.

По-дев'яте, вступна кампанія стартує скоріш за все з 1 – 3 липня і триватиме до кінця серпня (залежно від форми навчання).

По-десяте, поки невідомо остаточно, що буде із так званими «творчими конкурсами» (нагадаю, що минулого року їх обов'язковість скасували вже під час вступної кампанії).

Зараз експерти говорять, що у цьому питання одностайності немає, а тому сказати остаточно буде він обов'язковим чи ні ніхто не береться. Ходять чутки, що «творчий» конкурс або виключають взагалі, або знову роблять його обов'язковим.

Чи остаточні зміни? Поки невідомо. Слід нагадати, що минулого року зміни для вступників вносили вже під час самої вступної кампанії.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон