Хто ж рубає ліс на Херсонщині та як його зберегти?

Це питання стало лейтмотивом брифінгу в Херсонській облдержадміністрації, який відбувся сьогодні, 28 листопада, за участі керівників області.

Справа в тому, що останнім часом в деяких ЗМІ та соціальних мережах активно "роздмухуються" чутки про те, що перші особи області, начебто причетні до вирубки та знищення унікальних рукотворних лісів Херсонщини.

Голови Херсонської обласної ради Владислав Мангер та облдержадміністрації Андрій Гордєєв зібрали представників ЗМІ, громадськості, відповідних служб та відомств з метою "розставити крапки над "і" та припинити будь-які чутки та провокації навколо цього питання, яке, останнім часом, активно використовують у політичних цілях.

З самого початку брифінгу Андрій Гордєєв поставив головне питання цієї теми руба: "Хто пиляє ліс?" ...і запропонував відповісти на нього представникам лісового господарства Херсонщини.

У відповідь перший заступник голови обласного Управління лісового та мисливського господарства Володимир Михайленко запевнив, що не знає хто розповсюджує чутки про причетність керівників Херсонщини до вирубки лісу і чітко заявив, що:

"На сьогодні вирубку лісу на Херсонщині, згідно своїх планів, ведуть державні лісомисливські підприємства області, які не узгоджують свої дії з представниками обласної влади". Більше того - ці підприємства самі встановлюють норми вирубки, самі встановлюють ціни на спиляний ліс, які вони реалізують "місцевому населенню".

"Отже, сьогодні всі почули те, що ситуація у херсонських лісах від початку і до кінця контролюється виключно лісгоспами, які: приймають рішення на вирубку, рубають і самі реалізують цю деревину без будь-якого узгодження з обласною владою.

Треба думати як зберегти наші лиси, а не використовувати цю тему для поширення чуток і політичних спекуляцій, - резюмував сказане Владислав Мангер і перевів дискусію в конкретну площину щодо збереження херсонських лісів.

Слід відзначити, ще у грудні 2016 року депутатський корпус Херсонської облради, за ініціативи Владислава Мангера, прийняв рішення про введення мораторію на вирубку лісу. Адже через браконьєрські дії, ліси Херсонщини потрапили під загрозу знищення.

Крім того, страшним ворогом херсонського лісу є пожежі: у 2007 вигоріло понад 7,5 тисяч га лісу; 2013 рік – знищено 21 гектар херсонського лісу; у 2017 році зафіксовано майже 400 лісових пожеж на загальній площі понад 1000 гектарів; на початку 2018-го (через навмисний підпал) згоріло понад 600 га лісу.

Все це призвело до того, що вчені забили тривогу: якщо ліс не захистити прямо зараз, то вже через 2 роки процес буде незворотним – Херсонщина перетвориться на пустелю.


Усвідомивши цю загрозу, в обласній раді зібрали робочу групу з кращих вчених, силовиків, депутатів, які бачать вихід з цієї ситуації у створенні на території херсонських лісів Регіонального ландшафтного парку (РЛП), що охопить понад 80 тис.га зелених насаджень.

Більше того, у випадку навмисного підпалу чи вирубування деревини у Регіональному ландшафтному парку, порушник нестиме не адміністративну, а вже кримінальну відповідальність. До того ж, на території РЛП заборонено буде лише полювання, але його створення жодним чином не обмежуватиме місцеве населення у пересуванні лісом, зборі грибів, ягід тощо.

За словами Владислава Мангера, лише створення Регіонального ландшафтного парку для порятунку лісів могло б врятувати ситуацію. На рівні облдержадміністрації і облради вже вжито всіх необхідних заходів, ось тільки лісничі цю ініціативу не підтримали. Більш того, на вищому державному рівні "відкладають" розгляд цього питання...

Вже у ході сьогоднішньої наради, заслухавши усі аргументи від керівництва області та спеціалістів, представники лісових господарств області, нарешті, погодилися на створення ландшафтного парку, а згодом - Національного природного парку, який фінансуватиметься з державного бюджету.

Голова облради Владислав Мангер дав лісогосподарствам тиждень на те, аби вони зробили лист-звернення до профільного міністерства, у якому б наполягли на негайному створенні Регіонального ландшафтного парку на Херсонщині.

Сергій БУШКО

Фото Херсонська обласна рада

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон