Кому потрібний енергетичний колапс в прикордонній Херсонщині?

Херсонщину і так лихоманить: слідом за "тепловим ударом" та "маршрутною кризою" нам не вистачало ще й енергетичного колапсу...

Нині в Україні триває процес реформування енергетичної галузі, дороговказом якої є Енергетична Стратегія України до 2035 року. Пріоритетом та основною складовою такої реформи є оновлення потужностей, оскільки знос основних фондів енергосистеми України досягає критичного значення - 70%. Все нібито добре, проте є велике «АЛЕ»...

Як говорить народна мудрість: хотіли як краще, а вийшло як завжди. Знову заручниками чиєїсь гри і маніпуляції стають звичайні громадяни України, а в даній ситуації власне пересічні херсонці.

А справа ось в чому. Стан енергетичної системи Херсонської області, яка на сьогодні є прикордонною, дійшов до критичної точки і потребує постійного підтримання працездатності.

З не зрозумілих причин НКРЕКП вперто ігнорує необхідність, блокує наміри та перешкоджає АТ «Херсонобленерго» вчасно виконувати поточні ремонтні роботи.

Сьогодні, 23 листопада, відбулося відкрите засідання НКРЕКП, де серед багатьох інших питань комісія зокрема розглядала питання затвердження тарифів на розподіл електроенергії АТ «Херсонобленерго» на 2019 рік. В частині необхідного обсягу витрат на ремонт мереж та обладнання, НКРЕКП умисно, без будь-який пояснень, урізала суму з 56 мільйонів до 31 мільйона.

Такий крок Національної комісії, майже як «удар під дих». Адже без коштів просто неможливо попередити аварії та виконати елементарний ремонт. З таким підходом до реформи про посилення надійності та безпеки енергетичної системи України мова навіть не йде.

А фактично, мешканцям Херсонської області через часті аварії доведеться сидіти без світла, в холодних оселях, зупиняться підприємства, лікарі не в змозі будуть проводити життєво необхідні операції, а в виправних закладах існуватиме загроза масових втеч та бунтів засуджених.

Керівництво обленерго б'є на сполох. В повітрі назріває глобальна соціальна проблема, замовчувати про яку ніхто не має права. Присутній на засіданні перший заступник голови Херсонської ОДА Олександр Адамчик в підтримку намірів «Херсонобленерго» висловив занепокоєння та закликав комісію прийняти позитивне рішення, зважаючи на напружену ситуацію в області як прикордонній.

Раніше, Голова Херсонської ОДА звернувся до Президента з проханням посприяти у вирішенні проблеми, на що Голова НКРЕПК обіцяв позитивне рішення ще в грудні 2017 року. Але на сьогодні питання залишається не вирішеним. І щоразу перегляд витрат на ремонт електромереж Херсонської області ігнорується та переноситься на невизначений термін.

Що ж тоді робити херсонцям? Чим вони завинили перед державою? Чим вони гірші за таких же громадян та патріотів своєї держави, мешканців інших областей?

НКРЕКП декларує в своїй діяльності принцип загального підходу, тобто однакове відношення до усіх учасників ринку електроенергії В той же час в супереч цьому, комісія по різному відноситься до різних обленерго. Наприклад, на ремонт електромереж Миколаївської області виділено 58 млн. 987 тис. грн, закарпатці відремонтують своє енергообладнання на 63 млн.135 тис.грн., АТ «Прикарпаттяобленерго» має фінансування у сумі - 71 млн.469 тис.грн. та інші.

До речі, вказані обленерго мають такий же обсяг енергообладнання, як і «Херсонобленерго». Виходить, що дії НКРЕКП мають вибіркових характер? То чим же так прогнівало «Херсонобленерго» регулятора, що він зробив заручниками споживачів Херсонської області?

Чи це ще одне випробування для херсонців на міцність?

Тетяна САФОНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон