На Херсонщині люди вимирають від онкології через екологію

Про це йдеться у зверненні редактора інтернет-видання "Степ Ньюз" з Іванівського району Херсонщини Романа Воронова до керівника ХОО ПЗУ Володимира Шелудька,який і оприлюднив цей матеріал, звернувся з ним до представників влади:

"...Незважаючи на рясно розставлені знаки про те, що мовляв Херсонська область є «екологічно чистою», таке висловлювання не витримує жодної критики, достатньо лишень увійти до Херсонського обласного онкодиспансеру. Там запис до лікаря-онколога ведеться як мінімум за місяць.

А у Іванівському районі, де немає жодного промислового виробництва, місцева влада кожного місяця видає як мінімум десяти громадянам матеріальну допомогу на лікування онкологічних захворювань. Вельми песимістична картина і тут варто було б замислитись над усіма антропогенними факторами, які можуть спричинити такі наслідки.

Одним із таких факторів є безконтрольне використання пестицидів та агрохімікатів на сільгоспугіддях Херсонщини. Ніхто не знає скільки і чого ллє в землю фермер, який особливо не замислюється про екологічні наслідки своїх дій, а радше переймається збільшенням доходності від своєї сільськогосподарської діяльності. Проте матінка природа усе пам'ятає і у неї нічого просто так не проходить.

У липні 2018 року в Іванівському та Нижньосірогозьких районах пройшли сильні ливні. На сільськогосподарських полях зібралася велика кількість води, яка вмить почала заповнювати собою балки. Таким чином, в центрі смт Іванівка за два дні було заповнено русло балки, яка проходить через усе село. Звісне діло у людей почали виникати питання щодо безпечності води, яка потрапила в балку.

Адже зійшовши із полів вода змила з ґрунту та сконцентрувала в руслі балки пестициди та агрохімікати про які було написано вище. Проте питання з'являються у людей, а не у влади. На жаль, здебільшого представниками місцевої влади на Херсонщині є якраз представники фермерського класу, або ж їх протеже. І такі питання вони обходять десятою дорогою. Там позиція одна, вони готові отруїти чи не усіх жителів Херсонщини, лишень зберегти б та примножити свої прибутки.

Повертаючись до Іванівської балки. У людей почали з'являтися підозри що з водою щось не так. Почалися спроби підключити державні служби щоб зробити аналізи води і хоч якось прояснити картину. У державному лабораторному центрі (колишня СЕС) зголосилися зробити аналізи, але за певну плату.

Замовником таких аналізів повинна бути якась організація чи юридична особа, до компетенції яких входить екологічний моніторинг навколишнього природного середовища. У Держпродспоживслужбі повідомили, що такі випадки не їх профіль і потрібно звертатися до інших організацій.

Цікава позиція з цього питання і Державної екологічної інспекції У Херсонській області. Без перебільшення останні просто не розуміють у чому суть справи і надали відповідь про те, що мовляв «Неприємні запахи це не їх профіль».

Справа в тому, що мова йшла не про неприємні запахи, а саме про загрозу масштабної екологічної катастрофи. У автора є відповідні записи телефонних розмов, де він пояснював фахівцям екоінспекції про проблему. Проте там дали відписку про якісь неприємні запахи, та те, що це не входить до сфери їх повноважень. Ну добре, йдемо далі.

Залишився останній орган який начебто зацікавлений у екологічній та санітарні безпеці місцевого населення – Іванівська селищна рада. Проте там брутально повідомили, що їх такі питання не цікавлять, і нехай те місцеве населення хоч усе повиздихає, аби без зайвого шуму.

От так і живе Іванівський район. Тихенько та стабільно населення вимирає від онкохвороб, а владі усіх рівнів на це просто начхати...", - пише у своєму зверненні журналіст Роман Воронов.

Фото "Степ Ньюз"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон