"Газова атака" у Херсоні: монополіст за гроші, а «Батьківщина» за людей

Херсон вже декілька тижнів лихоманить. Люди в шоці. Сумлінним громадянам, котрі число в число сплачують за комунальні послуги, принесли незрозумілі платіжки. Мовляв, у вас борги за газ. Що це?

А це «Херсонгаз» виставив людям рахунки за так звані борги, які нібито утворилися в 2015-2016 роках, до того ж, заднім числом. Реакція херсонців зрозуміла: ми платили-платили, а тепер боржники. Сума для багатьох родин непідйомна.

У ситуацію втрутилася Херсонська обласна організація «Батьківщина» та особисто народний депутат України Юрій Одарченко. Він переконаний, що дії монополіста незаконні: «Я народився та виріс у Херсоні. Це моє рідне місто, тут живу я і моя родина. І дуже боляче, коли наш Херсон перетворюється на приклад беззаконня і знущання над людьми. Як можна примушувати людей платити неіснуючі борги? Це нонсенс».

Саме тому Херсонська «Батьківщина» відразу після тривожних сигналів городян розгорнула намети, де кожен мешканець міста може прийти і своїм підписом відстояти право на справедливість. Намети стоять вже кілька тижнів. Але, попри активну позицію херсонців, «Херсонгаз» не реагує.

На зустрічі з народним депутатом Юрієм Одарченком та головою обласної ради Владиславом Мангером керівник «Херсонгазу» Альберт Зангієв запевнив: «Нарахування нібито боргів заморожено. А ми такі собі законослухняні і чекаємо висновків Кабінету Міністрів». Але все це виявилося маячнею. Херсонці й досі отримують «листи щастя». Епопея триває.

Саме тому 17 серпня Юрій Одарченко, Владислав Мангер, активісти «Батьківщини» та пересічні херсонці прийшли до офісу «Херсонгазу», аби висловити законне обурення діями монополіста. ПАТ «Херсонгаз» у своїх листах побутовим споживачам, у яких не встановлено лічильники газу, датованими 2018 роком, вперто нараховує заборгованість за минулий період.

А у поясненнях посилається на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 21.09.2015 р. за № 826/16447/15, згідно з якою визнано нечинною Постанову КМУ за № 237. На підставі даного рішення суду ПАТ «Херсонгаз» здійснює донарахування побутовим споживачам, які використовували газ без лічильників у період з травня 2015 р. по січень 2016 р. включно за нормами споживання обсягів природного газу, визначених на підставі постанови КМУ №619 від 08.06.1996 р.

Але, як не крути, dura lex, sed lex. Закон суворий, але це закон. Тож дії ПАТ «Херсонгаз» є незаконними та необґрунтованими з огляду на наступне. Згідно з п. 4 ст. 3 ЦПК України, закон, який встановлює нові обов'язки, скасовує чи звужує права, належні учасникам судового процесу, чи обмежує їх використання, не має зворотної дії в часі.

ПАТ «Херсонгаз» своїми незаконними діями, порушуючи п. 4 ст. 3 ЦПК України, здійснює перерахунок обсягу спожитого природного газу, починаючи з травня 2015 р., хоча Постанова Окружного адміністративного суду м. Києва від 21.09.2015 р. за № 826/16447/1 набрала законної сили лише 04.11.2015 р.

Також відповідно до статті 1175 ЦК України, шкода, завдана фізичній або юридичній особі в результаті прийняття органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування нормативно-правового акта, що був визнаний незаконним і скасований, відшкодовується державою, Автономною Республікою Крим або органом місцевого самоврядування незалежно від вини посадових і службових осіб цих органів.

Як зазначено вище, Постанову КМУ за № 237 в судовому порядку визнано незаконною, оскільки КМУ порушено процедуру її прийняття, як регуляторного акту. Отже, враховуючи ст. 1175 ЦК України, шкода завдана юридичній особі в результаті прийняття органом державної влади нормативно-правового акта, що був визнаний незаконним відшкодовується ДЕРЖАВОЮ, а не за рахунок осіб, яких даний акт стосується.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у своєму листі від 26.04.2016 р. за №4125/16/7-16, адресованому усім постачальникам природного газу зазначає, що ні Кодексом газотранспортної системи, затвердженим постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2493, ані Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494, не передбачено здійснення постачальниками природного газу відповідних перерахунків обсягів спожитого природного газу та процедури зведення балансів минулих періодів. Така процедура не передбачена чинним законодавством, адже вона повною мірою суперечить Третьому енергетичному пакету ЄС.

Службові особи ПАТ «Херсонгаз» норми Законів України ігнорують та намагаються збагатитись за рахунок і так до ведених до відчаю людей. Аби не втратити субсидію, херсонці вимушені виконувати усі забаганки монополістів та віддавати останні кошти за вигаданий та незаконний борг.

У діях службових осіб ПАТ «Херсонгаз» вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ст. 364-1 КК України - зловживання своїми повноваженнями з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб всупереч інтересам юридичної особи, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам та інтересам громадян та ст. 367 КК України - службова недбалість.

Але «Батьківщина» звикла протистояти беззаконню. Юрій Одарченко та Владислав Мангер після відвідин «Херсонгазу» пішли до ГУ НП Херсонської області з вимогою порушити кримінальну справу проти газового монополіста. Очільник відомства Артур Мєріков пообіцяв: правоохоронні органи не залишаться осторонь проблем, які виникли в нашому місті та застосують до службових осіб ПАТ «Херсонгаз» необхідні міри покарання з метою припинення кримінальних правопорушень. Сподіваємося, слова дотримає!

Катерина ВАЛЕНТИНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон