На Бериславщині демонтують будинок культури

Роботи з демонтажу аварійного будинку культури почалися в селі Новокаїри Бериславського району.

Це викликало неоднозначну реакцію у соцмережах. Жителі самого села стверджують, що це довгоочікуване для них рішення. А інша частина людей обурена. Озвучується навіть сума в 300 тисяч гривень — нібито стільки має отримати бюджет сільради за розборку будівлі.

Обурила ця новина й депутата облради Ігоря Йосипенка. «До влади в Новокаїрах прийшли люди, які не зацікавлені в розвитку громади і не намагаються відновити його колишню славу і красу. Розбирають усе, що тільки можна продати. Так, сьогодні, можливо, немає коштів на відбудову будинку культури — завтра будуть! Навіщо взагалі продавати під розборку за копійки сучасну будівлю, побудовану зовсім недавно, ще у 1980-х?» — питає він.

Прокоментувати ситуацію ми попросили новокаїрського сільського голову Віктора Горбаня. Ми сподівалися у нього з'ясувати, що планується побудувати на місці нинішнього будинку культури і чи є наміри відкрити у найближчому майбутньому хоча б клуб? Проте він виявився небагатослівним.

— Рішення [про продаж під розборку будівлі будинку культури] приймала сільська рада. Це питання виносилося на обговорення не один рік. Адже будівля ця давно перебуває в аварійному стані і не підлягає ремонту, що підтверджується відповідними експертними висновками. Це все. А щодо іншого, що вас цікавить, краще подзвоніть Ігорю Йосипенку. Він в курсі всіх подій і знає про все краще, ніж у сільраді, — заявив Віктор Горбань і кинув слухавку. Ми спробували додзвонитися до нього ще раз, але він не став відповідати.

— Новокаїрський будинок культури побудований у 1976 році і свого часу був найкращим у районі. Там була спортзала, роздягальні, душові, хороша бібліотека. Але потім його довели до нинішнього стану. Починали з покрівлі, а потім попросту все розікрали, — пояснив голова районної ради Володимир Коновалов.

— Коли я ще займався в цьому селі сільським господарством, то дуже хотів відновити будинок культури. Запросив фахівців, але вони зробили висновок, що будівля взагалі не підлягає ремонту. Наскільки я знаю, подібні висновки експерти зробили і сільській раді. Іншого виходу, крім демонтажу будівл, нема: там бігають діти і будь-якої миті може трапитися біда. Також, наскільки я поінформований, в Новокаїрах є наміри зробити клуб в одній з будівель. Поки ж культурні заходи проходять у самій сільраді. А щось більш масове — у школі.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

Фото Тетяни ЛЕОНОВОЇ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон