Херсонці побачили «Всесвіт Валерія Моругіна»

У Херсонському обласному художньому музеї ім. О. Шовкуненка відбулося відкриття виставки картин херсонського художника Валерія Моругіна.

Експозиція «Всесвіт Валерія Моругіна» належить до циклу виставок, присвячених ювілейній даті - 240-річчю з дня заснування нашого міста.

«Декілька років назад ми робили виставку картин Валерія Моругіна, але тоді це був більший проект. Здається, що музей і не може робити такі виставки кожні чотири роки, адже в нас є багато митців, які хочуть показати свої роботи в залах нашого музею. Але ми дуже цінуємо нашого херсонця - Валерія Моругіна. Ми цінуємо його вишуканість, витонченість, його неймовірний смак і його глибоку психологію, тому ми і вирішили організувати цю експозицію, щоб ще більше херсонців поринули в дивовижний всесвіт нашого художника», - розповідає директор Херсонського обласного художнього музею ім. О. О. Шовкуненка Аліна Василівна Доценко.


Ініціатором відкриття виставки художніх робіт видатного херсонського митця є художній музей. Але ця виставка не відбулася б без керівника «Центру Валерія Моругіна» Скиданової Ірини Миколаївни, яка люб'язно погодилася організувати цю експозицію.

Херсонці бачать картини Валерія Моругіна вже не вперше. А сьогодні вони мали можливість побачити роботи, які раніше ще не експонувалися.

«Цього разу на виставці представлені роботи, які раніше ще ніхто бачив. Серед них роботи, які були знайдені нещодавно завдяки Ростиславу Швецю, який знайшов у себе ранні картини Валерія Моругіна, які допомагають нам відслідкувати творчий шлях художника від 1972-ого року, коли він тільки-но приїхав до Херсона і до 2007-ого року, коли були написані останні роботи», - зазначила керівник «Центру Валерія Моругіна» Скиданова Ірина Миколаївна.

Валерій Моругін працював в жанрі філософської живопису, він був езотеричним художником, який сповідує філософію космізму. Його творчим кредо було: продовжувати красу навколишнього світу своєю творчістю, животворити серцем, ретельно творити, правдиво втілюючи реалії не тільки земного, але і надземних світів.

Красу і весь комізм цих надземних світів Валерій Михайлович передавав за допомогою кольорів, їх різноманітних відтінків, неймовірних поєднань і комбінацій.

Роботам митця притаманна насиченість символами, прочитання яких відкриває глибинний сенс його творів.

Цікаво те, що видатний херсонський художник не завжди давав назви своїм картинам, надаючи право глядачеві скласти власне враження від таємничих образів, які постають на полотнах.

Зробити це можете і ви, здійснивши незабутню мандрівку у загадковий «Всесвіт Валерія Моругіна».

Наталія РОЖКОВАН
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон