На херсонців чекає яскраве свято

За народною традицією з 6-ого на 7-е липня на нас чекає одна з наймістичніших та найколоритніших ночей літа – Ніч на Івана Купала.

Після прийняття християнства, свято Купало деякою мірою трансформувалося в церковне свято. Тепер його пов'язують з днем народження Івана Хрестителя, який святкується церквою 7 липня, або 24 червня за старим календарем. В результаті, народне свято Купало почало називатися святом Івана Купала.

У день свята за традицією запалюються купальські вогнища, дівчата плетуть вінки, які потім пускають на воду, а також усі бажаючі йдуть шукати цвіт папороті. Хтось намагається знайти за її допомогою скарби, а хтось знаходить своє щастя - кохання.

І, хоча, зараз у сучасному світі ми не дотримуємося більшості купальських традицій, як це робили наші предки, ми все одно прагнемо стати учасниками цього яскравого, колоритного, дійсно українського свята.

Якщо ви теж хочете відсвяткувати ніч на Івана Купала яскраво та незабутньо, тоді ми маємо дещо вам запропонувати!

7-ого липня о 16:00 в ТРЦ «Фабрика» розпочнеться програма, присвячена святу Івана Купала. Тут на вас чекатиме: плетіння купальських вінків - символу щастя, безкоштовні творчі майстер-класи з виготовлення ляльки-мотанки - української народної ляльки, ворожіння від «Мольфарки», квест "Квітка папороті", музичний перформанс українських творчих колективів.

«Спілка жінок Херсонщини» також запрошує усіх херсонців на купальське свято 7-ого липня у кінний клуб «Grand Prix» (Херсонська область, село Саги). Початок свята о 16:00.

У програмі: дитячий анімаційний блок з народними іграми, майстер-класами, розвивальними заняттями; ярмарок виробів ручної роботи, плетіння віночків, спортивні змагання для чоловіків «Козацька сила», народні ворожіння, купальський хоровод, слов'янські весільні обряди, стрибки через багаття, виступи самодіяльних колективів, фінал конкурсу краси «Купальська мавка» та багато-багато іншого.

І вже за багаторічною традицією, 7-8 липня, у Голій Пристані відбудеться XVІ Всеукраїнський благодійний фестиваль народної творчості «Купальські зорі». На всіх гостей чекатиме багато цікавих заходів: конкурс народної творчості «Фестивальний розмай», спортивні змагання, конкурс краси «Купальська красуня», частування козацьким кулішем, святковий концерт місцевих виконавців та ансамблів, феєричне свято фарб «Холі», виступ гурту «B&B project», Катерини Бужинської, фаєр-шоу гурту «Хорс» та інші.

Цікавого та незабутнього вам святкування!

Наталія РОЖКОВАН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон