Чи перепало щось аграріям Херсонщини?

Херсонські аграрії напружилися: ще на початку лютого поточного року Прем'єр Гройсман голосно заявив, що Кабмін виділяє понад 6 мільярдів гривень на підтримку аграріїв.

Більшу частину з них повинні були спрямувати на допомогу середнім та малим фермам, а ще на адресну допомогу конкретним господарям.

Тоді Гройсман, відповідаючи на питання, хто саме буде отримувати гроші заявляв: «Фермерські господарства з земельним банком в 500 га. Звичайні громадяни, які утримують худобу.

Фермери зможуть отримати 100% компенсації вартості українського насіння, 25% вартості закупівлі сільгосптехніки українського виробництва, садівники – 80% вартості саджанців.

Кожна ферма отримає 1500 грн. допомоги за одну молочну корову. Кожен господар – 2500 грн. за велику рогату худобу, аби був стимул вирощувати нове поголів'я».

Кому ж саме «пощастило»? Де ті 6 мільярдів? Всі проведенні нами опитування як серед фермерів та фермерських організацій так і серед приватників дали негативний результат – в нашій області не пощастило жодному. А може це нам не пощастило знайти тих «щасливих»? Агов – відгукніться!

Крім того, у тому ж лютому, Уряд розраховував на те, що станеться здешевлення 5050 одиниць української сільгосптехніки; на 11% станеться збільшення поголів'я худоби; зростання надоїв збільшиться на 3 – 5 тисяч літрів на рік, а ще ми отримаємо 3100 га нових садів. Хтось може це підтвердити? Де офіційні звіти, де Держстат?

А у Гройсмана вже нові «прожекти». Не далі як 15 червня він заявив, що «Україна може вдвічі збільшити обсяги агровиробництва» і має переконання, що ми маємо потужний, розвинений агропромисловий сектор, який і дозволить збільшення: «Є хороші перспективи зростання врожаїв і економіки в цілому. Агрокомплекс зростає. Ми можемо вдвічі більше виробляти агропродукції». Можемо? То, чому ж, не збільшуємо? Звідки така переконаність?

Прем'єр знає – досягненню мети будуть сприяти ті самі урядові програми, які вже введені у дію, і, як виявляється, вже дають свої результати. Прем'єр має на увазі ту саму Програму, про яку було сказано вище: допомога на молодняк, на створення нових і розвиток існуючих ферм, а ще на здешевлення техніки.

Виявляється все, що Гройсман запропонував у лютому вже у дії. Не вірите? Читайте: «У нас, наприклад, був план закладки 3 тис. га нових садів. І ці плани (по факту) будуть більше 4,5 тис. га. Аграрії користуються програмами підтримки. Кажуть, що все прозоро, через банки, без корупційних або тіньових схем». Де саме закладено стільки садів? Де саме ті гроші, хто саме їх отримав?

А ще Гройсман обіцяє, що увагу буде зроблено «не тільки на збільшення валу продукції, а й на поглиблення переробки, створення додаткової вартості всередині країни».

Володимире Борисовичу, ну, відкрийте таємницю «Золотого ключика», де ж те рядно за яким ховається вхід до казкової країни «Прем'єра Гройсмана»?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон