Cтолиця їде до Херсона

У наступний вівторок,22 травня о 17:00. на сцені Великої зали Херсонського музичного училища за ініціативи Херсонської обласної філармоніїта сприяння депутата Херсонської обласної ради Юрія Рожкова відбудеться концерт муніципального камерного хору «Київ».

Хор «Київ» провідний хоровий колектив України, заснований у грудні 1990 року Миколою Гобдичем, володар золотого диплому на конкурсі хорів ім. Р. Шумана, Цвікау (Німеччина) Першої премії на ХІІ конкурсі церковної музики, Хайнувка (Польща).

За ініціативи Херсонської обласної філармонії та сприяння депутата Херсонської обласної ради Юрія Рожкова наше місто відвідає муніципальний камерний хор «Київ» — провідний хоровий колектив України, заснований у грудні 1990 року Миколою Гобдичем.

Хор «Київ» везе унікальну програму з творів тисячолітньої традиції у першому відділенні і спеціально створеного твору українським композиторкою Ганною Гаврилець (що базується на фольклорних записах Кошиця) для другої частини концерту. Унікальність нашої культури продемонструють у першому відділенні великодні піснеспіви.

Духовна музика України наочно свідчить про європейськість нашого народу, адже головні епохи європейської культури знайшли тут оригінальне й неповторне втілення. Далі – Середньовічна монодія має своїм відповідником європейський григоріанський хорал; Партесний концерт Миколи Дилецького резонує з венеційською багатохорністю та німецьким бароковим багатоголоссям; твори Артемія Веделя та Максима Березовського співвідносяться з класицистичними композиціями західноєвропейських творців, а духовні опуси сучасних українських авторів — Валентина Сильвестрова та Віктора Степурка — по праву входять до золотого фонду сучасної світової хорової музики, постійно звучать на міжнародних хорових конкурсах та фестивалях.

Другий відділ — це історична ораторія «Та віють вітри...», створена спеціально для вшанування Місії Української Республіканської Капели під орудою Олександра Кошиця відомою сучасною українською композиторкою, лауреатом Національної премії ім. Т. Г. Шевченка Ганною Гаврилець.

Аранжування партії ударних інструментів (унікальних – таких, що звучали саме у руках козаків – шабля, коса, тулумбаси) здійснено керівником ансамблю «Аре Нова», солістом Національного ансамблю «Київська камерата» Георгієм Черненком. За основу хорових картин взято історичні пісні, записані О. Кошицем у різних регіонах України та на Кубані.

Серед них – і найпопулярніші, відомі кожному українцеві, у якій частині світу він би не жив («Ой на горі та женці жнуть», «Ой горе чайці»), і менш відомі широкому загалу («Ходить турчин по риночку», «Їхав козак з України»). За словами Кошиця, «фактично це є співана історія нашого народу». Глядачі подобать та почують унікальне сценічне хорове дійство, що поєднує минуле з сучасністю, архаїку та модерн, вражаючі візуальні ефекти й неперевершену хорову майстерність.

Артисти хору – професійні співаки, випускники консерваторій та музичних закладів України. У програмах хору – національна та зарубіжна музика середньовіччя, ренесансу, бароко, класицизму, романтизму та сучасності.

Колектив, на чолі з беззмінним керівником, брав участь у багатьох фестивалях, співав у престижних залах світу, відзначений нагородами на численних конкурсах. Загалом «Київ» провів понад півтори тисячі концертів на сценах 21 країни світу Метою приїзду хору в Херсон, є вшанування сторіччя Місії Української Республіканської Капели під орудою Олександра Кошиця.

За матеріалами Херсонської обласної філармонії

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон