Чи перераховано пенсії по втраті годувальника жителям Херсонщини?

До редакції звернулася мешканка Голопристанського району із запитанням стосовно підвищення пенсії. Читачку Олександру хвилює:чи проводився перерахунок пенсій по втраті годувальника? Як уточнила жінка, її чоловік був військовослужбовцем.

Прокоментувати запитання читачки ми попросили фахівців ГУ Пенсійного фонду в Херсонській області.

Як розповіли нам у Фонді, перерахунок пенсії даній категорії громадян проведено. Постановою Кабміну від 21.02.2018 року № 103 встановлено порядок та механізм масового перерахунку пенсій окремим категоріям.

Зокрема, військовослужбовцям та деяким іншим особам (окрім осіб начальницького і рядового складу міліції та поліцейським) перерахунок здійснюється із урахуванням трьох складових оновленого грошового забезпечення: окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням та надбавки за вислугу років.

Виплата перерахованих пенсій здійснюватиметься поетапно, з 1 січня 2018 року у таких розмірах:

- із 1 січня 2018 року – 50%;

- із 1 січня 2019 року - 75%;

- із 1 січня 2020 року – 100% суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1.03.2018 рік.

Перерахунок пенсії проводиться на підставі довідок про складові оновленого грошового забезпечення. В разі, коли внаслідок перерахунку пенсій, їх розміри є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

Щодо перерахунку по втраті годувальника, то фахівці зазначили наступне. Відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», членам сімей військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, інших осіб, які мають право на пенсію за цим законом, які померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи або виконанні інших обов'язків військової служби та іншого, незалежно від того, чи перебували вони на утриманні загиблого (померлого) годувальника, буде нарахована пенсія в розмірі 70% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого годувальника на одного непрацездатного члена сім'ї.

Якщо на утриманні загиблого перебували двоє і більше членів сім'ї, пенсія призначається у розмірі 90% грошового забезпечення загиблого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками, але не менше ніж 40% на кожного непрацездатного члена родини.

Разом з цим, пенсії в разі втрати годувальника, які призначають членам сімей військовослужбовців, не можуть бути нижче двох визначених законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Нагадаємо, у цьому році вперше законом передбачено, що з 1 квітня кожного року Пенсійний фонд України без додаткового звернення громадян проводить перерахунок пенсій, але при певних умовах. Перерахунок проведуть і працюючим, і непрацюючим пенсіонерам.

Альона ГРЕБЕНЮК
"Гривна. Новий формат"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон