Херсонські аудитори пропонують вдосконалити діяльність державних підприємств

Фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області проводять планові державні фінансові аудити діяльності державних підприємств.

При цьому аудитори аналізують ефективність управління майном за фінансовими коефіцієнтами, які насамперед характеризують прибутковість, платоспроможність та ліквідність впродовж періоду аудиту.

До речі, за результатами державних фінансових аудитів фахівці встановлюють ряд чинників, що негативно вплинули на обґрунтованість понесених виробничих витрат, достовірність їх формування і відображення в обліку і звітності.

Зокрема, на одному з підприємств Херсонщини, через неприйняття управлінського рішення про зміни до фінансового плану, було безпідставно завищено валові витрати і, як наслідок, занижено базу для відрахування частини чистого прибутку (доходу) на відповідну суму.

Інколи деякі керівники та відповідальні особи підприємств не забезпечують належного супроводження ремонтних робіт, що призводить до завищення вартості виконаних робіт на десятки або сотні тисяч гривень.

Не на всіх підконтрольних об'єктах бухгалтери дотримуються норм складання, затвердження та контролю виконання фінплану суб'єкта господарювання державного сектору економіки. До того ж не всюди здійснюється постійний моніторинг за дебіторською та кредиторською заборгованістю.

В інших випадках державні аудитори радять посилити контроль за ходом ремонтних робіт якістю проведення інвентаризації матеріальних цінностей, не допускати зберігання на складах запасів з непридатними термінами використання.

Тому, з метою покращення ефективності функціонування держпідприємств, фахівці рекомендують здійснити низку заходів із підвищення ефективності управління коштами і майном; покращити фінансові результати діяльності; привести у відповідність до вимог чинного законодавства бухгалтерський облік і фінансову звітність, впровадити дієву систему внутрішнього контролю.

Прес-служба Управління Південного офісу Державної аудиторської служби
в Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон